Bemutatkozik a Gödölye Szociális Szövetkezet

A Gödölye Szociális Szövetkezet Nagy Gábor, egykori Waldorf iskola-alapító szülő kezdeményezése alapján született. Egyik fő törekvése kezdetektől az volt, hogy az iskolai étkezési rendszert hozzáalakítsa a Waldorf szellemiség igényeihez. 2010-ben a Szövetkezet indult egy TÁMOP-pályázaton, ahol a projekt része volt a „kísérleti menza” létrehozása, amely megalapozza a pénzügyileg önfenntartó konyha kialakítását.

A pályázat elbírálása azonban késett, a menza beharangozása viszont megtörtént, így az egyik gödöllői Waldorfos szülő, Bencze Ágnes kezdeményezésére 2010 őszén létrejött a Mamák Menzája, ahol öt anyuka – minden nap más – főzött a gyerekeknek. E hőskor után 2011-ben végre a megnyert pályázati támogatásból beindult a Waldorf iskola közelében lévő konyha. 2012-ben az új séf és új konyha újabb lehetőségeket hozott a Gödölye számára, és hamarosan 350 adag ételt tudtunk kiszállítani. Ez az adagszám azonban nem volt elég a fenntarthatósághoz, és 2014 év elején úgy tűnt, hogy a Szövetkezet összeomlik az anyagi nehézségek miatt – amikor is sikeresen megnyertük a következő pályázatot.

Bár a szövetkezeti alapító tagok gyermekei már jórészt elballagtak a gödöllői iskolából, a Gödölye célja továbbra is a tisztességes étkeztetés biztosítása a Waldorf intézmények számára. 2014-ben a konyha a Göllner Mária Pesti Regionális Waldorf Gimnáziumba költözött és a gödöllői iskola mellet öt másik iskolát is kiszolgál.

A konyha nem használ adalékanyagokat, szezonális és hagyományosan tárolható zöldségek, gyümölcsök képezik az étrend alapját, a termékeket többnyire piacról szerezzük be.

Ahhoz, hogy Waldorf iskolai közétkeztetésben a gyerekek ízlésvilága, a szülők elvárásai, a pénzügyi fenntarthatóság, a hatósági előírások, a szociális méltányosság, a környezeti tudatosság szempontjait fontossági sorrendbe rendezzük, összeegyeztessük, és a napi étkeztetési gyakorlatba átültessük létrehoztuk a Táplálkozásművészeti Műhelyt. A Műhely egy olyan fórum, ahol ezek a szempontok hangot kaphatnak, és tudatosulhatnak azért, hogy ennek a feladatnak minél jobban megfeleljünk. Az idén előadássorozatot indítottunk el a táplálkozásról.

“2016 januártól teljesen a húsostól különálló vega menüt készítünk, amelyet külön konyhában, külön szakács főz meg. Más lesz a vega leves is, mint a húsos, úgy próbáljuk összeállítani, hogy ne csak húsmentes, vagy húst helyettesítő menüt adjunk, hanem összeillő párosításban komplett menüt. Törekszünk arra, hogy az egyik összeállításban (januárban általában a vegában) mindig szerepeljen tejmentes, akár cukormentes, vagy esetleg borsómentes menü is. Külön nem szeretnénk főzni a menteseknek, de remélhetőleg mindig meg fogják találni, ami megfelel nekik.

Ez a családok részéről sokkal tudatosabb, átgondoltabb választást jelentene havonta, mert előfordulhat, hogy a húsos menüben éppen nem lesz hús és az jobban tetszene a gyermeknek, mint a vega és fordított esetben a húsevő is választhatja a neki jobban tetsző vega menüt.”

A Gödölye Szociális Szövetkezet honlapja

A Gödölye Szociális Szövetkezet facebook oldala

Havi menü

 

 

SaveSave