Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

NYITOTT ELŐADÁSOK a Waldorf-tanárok Nyári Akadémiáján

MWSZ
Kedves Barátaink!

Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljuk a Waldorf Ház szervezésében megrendezésre kerülő Waldorf-tanárok Nyári Akadémiájának nyitott előadásait.

Vendégünk Roberto Trostli, aki a Waldorf-pedagógia területén tevékenykedve volt osztálytanító, felső tagozatos tanár, tanárképzések oktatója, és harminc éve tart előadásokat. Szerzője a „Physics is Fun: A Sourcebook for Teachers” (Jó móka a fizika: kézikönyv tanároknak) című könyvnek, számos Waldorf-pedagógiáról szóló cikknek, és egy tucat gyermekeknek írt színdarabnak. Szerkesztette és kiadta a „Rhythms of Learning and Teaching Language Arts in the Waldorf School” (A nyelvművészet tanulásának és tanításának ritmusai a Waldorf-iskolában) című könyvet. Jelenleg a richmondi (Virginia, USA) Waldorf-iskolában tanít.

Roberto Trostli két témában tart előadásokat: a természettudományok tanítása témájában, valamint a konferenciamunka elmélyítése témájában. Ez utóbbival kapcsolatos tanulmánya magyarul is megjelent a Waldorf Ház kiadásában: Amint a Mennyben, úgy a Földön is – A tanári kollégium feladatai a Waldorf-pedagógia alapító impulzusának fényében címmel. Ízelítőként és kedvcsinálóként íme a tanulmány bevezetője:

“A Waldorf-iskola középpontjában a tanári kollégium áll. Mi is ez a kollégium? Milyen feladatai vannak? Ki működik közre a kollégiumban? Miért fontos a Waldorf-iskolának, hogy legyen tanári kollégiuma? Ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek majd abban, hogy megértsük a Waldorf-iskola küldetését és feladatait. Ebben az írásban ezeket a tanári kollégiumra vonatkozó alapvető kérdéseket fogom az első Waldorf-iskola alapításának fényében szemügyre venni. Néhány olyan gondolatot is kifejtek a kollégiumról, melyeket közel három évtizedes, tanári kollégiumokkal végzett munkám során alakítottam ki. Remélem, munkám másokat is inspirál majd, hogy ezekbe a kérdésekbe még mélyebbre hatoljanak, és kialakítsák saját nézeteiket.”

További információk: www.waldorf.hu, www.facebook.com/waldorfhaz

Nyitott előadások a Waldorf-tanárok Nyári Akadémiáján