Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Waldorf szülők találkozója

Waldorf szülők találkozója – beszámoló és következő lépés
2017. április 19-én mintegy húszan gyűltünk össze, hogy körüljárjuk a kérdést:
Mit tehetünk szülőként, hogy a Waldorf intézmények minél egészségesebben fejlődjenek?
A szokatlanul hideg és havas áprilisi időjárás sokakat távol tartott, mások viszont épp emiatt tudták megoldani, hogy itt lehessenek. Jöttek távolabbról (Győrsövényháza, Nemesvámos, Szeged, Eger), közelebbről (Solymár, Gödöllő, Szada) és persze Budapestről (Óbuda, Pesthidegkút, Újpest).
Egyesek nagy múltú, mások induló intézményből jöttek; főként édesanyák, édesapák, de volt sokat látott nagyapa, öregdiák és egy érdeklődő (a Sophianum munkatársa) is. Habár Waldorf szülőkről szoktunk beszélni, az összes résztvevő egyetértett abban, hogy mindenkinek itt a helye, akit ez megszólított, aki tud és akar munkálkodni a közös ügy érdekében.
Tanulva korábbi tapasztalatokból nem fejest ugrottunk az alapításba, a vezérkép, a küldetésünk kidolgozásába, hanem megállapodtunk, hogy Otto Scharmer (MIT egyetem): Theory U alapján fogunk dolgozni. A Theory U antropozófiai gyökerű megközelítés, mely Glasl, Senge, Bohm munkásságát is alkalmazza.
Lényege, hogy az igazán mély és lényegi változásokhoz nem elég, ha csak az eddig tanultakat osztjuk meg egymással, képessé kell válnunk egy mélyebb érzékelésre, a környezetünk, embertársaink és önmagunk mélyebb megfigyelésére. Ezért fontos, hogy először letegyük eddigi “csomagjainkat”, előítéleteinket, félelmeinket, mert csak így leszünk képesek nyílt szívvel, elmével és akarattal kikristályosítani céljainkat, szándékainkat, jövőképünket.
A fentiek miatt még nem tartottuk időszerűnek azt sem, hogy konkrét jogi formába öntsük a kezdeményezést, hanem úgy véljük, a kikristályosodott tartalomhoz adni fogja magát a megfelelő forma is.
A továbbiakban WorldCafé módszerrel dolgoztunk. A kérdésenként rotálódó asztaltársaságok három kérdésre keresték a választ:
1. Minek van itt az ideje?
2. Mire szólít ez fel engem?
3. Hogyan válaszolok erre a felszólításra?
A több mint egy órás beszélgetést követően, összegezve a WorldCafé eredményeit, tanulságait, érdekes képet kaptunk. Habár a résztvevők köre cseppet sem mondható homogénnek, mintha mégis mindenkit ugyanazok a problémák foglalkoztatnának, ugyanazokat a kérdéseket érezzük időszerűnek. Kulcsszóként elhangzott a hitelesség, a szülők és pedagógusok közötti tiszta kommunikáció és partnerség szükségessége, szülők iskolája, a jó mintákra és gyakorlatokra való igény, valamint a Waldorf intézmények küldetésének újradefiniálása (módszertan vagy szellemiség?).
A következő személyes találkozóig az online térben fogunk együtt dolgozni. Lefoglaltuk a waldorfszulok.hu domaint, amelyet folyamatosan töltünk majd fel tartalommal. Itt mindenki nyomon tudja követni az aktuális fejleményeket, felvehetjük egymással a kapcsolatot, illetve levelezőlistánkra is fel lehet iratkozni.
Párbeszédre a virtuális térben a Facebook csoportunk ad lehetőséget.
A következő találkozónkra egy online konferenciával készülünk. Ennek időpontjának eldöntéséhez várjuk szavazataitokat (szavazásoddal jelzed szándékodat, hogy ezen az online konferencián részt vennél):

https://doodle.com/poll/6fqyawsra7t3m999

Üdvözlettel:
Márti, Cili és Szabolcs