Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Videók

 Szentivánéji Álom

Négy éve, 2011-ben mutattuk be először ezt a varázslatos darabot Vizy Miklós és Buga Emő rendezésében, melyet az Arvisura színház 1986-os előadása ihletett. A darab azóta nagy kedvencünk lett, igazi telitalálat számunkra tartalmát, szereplőit és a fantasztikus színészi alakításokat illetően. A Kastély felkérésére idén ismét összeállt a nagy csapat, visszatértek régi kollégáink és barátaink is, így 2015 nyarán nagy örömmel újra bemutathatták iskolánk tanárai ezt a csodaszép darabot, mesébeillő környezetben.
A felvételt köszönjük Mincsik Krisztának, a darab létrejöttét pedig Vizy Miklós kollégánknak!

Waldorf Olimpia 2015

A Waldorf Olimpia minden Waldorf iskolás életében meghatározó élmény ötödik osztályban. Az Olimpia szellemi hátteréről, az életkori sajátosságokhoz való kapcsolódásáról a Dióhéj hamarosan megjelenő számában, a Pedagógia és Művészet rovatban olvashatjátok Györgypál Ildikó írását, valamint a gyerekek élménybeszámolóit az idei Olimpiáról, amelyen közel 500 ötödikes vett részt az ország minden tájáról, az év addigi legmelegebb napján.

Dr. Michaela Glöckler előadása

Waldorf Cirkusz Világszám!

2014. július 17-én a gödöllői Főtéren, július 18-án pedig iskolánk tornasátrában gyönyörködhettünk a nyár mindenkori csúcspontját jelentő Waldorf Cirkusz-bemutatókban.

YEHUDA TAGAR – Empátia a gyakorlatban

2014. január 22-én Yehuda Tagar pszichoterapeuta tartott előadást “Empátia a gyakorlatban” címmel iskolánkban, az Elsős hívogató programsorozatunk keretében.

„A gyermekek neveléséhez önmagunknak is egy tanulási folyamaton kell részt vennünk.  A gyerekek állandóan fejlődésben vannak és annak érdekében, hogy megértsük őket és hitelesek legyünk számukra, nekünk szülőknek és pedagógusoknak is egy folyamatos önképzésben kell részt vennünk. A Módszeres Empátia művelése együtt hozza meg számunkra ezeket: állandó önnevelés által képzett nevelővé válni a gyermekeink számára.

A Pszichofonetika, mely egy gyakorlati alkalmazása Rudolf Steiner Pszichozófiájának, egy erőteljes önmegfigyelő, önátformáló, öngyógyító folyamat. Azon keresztül, hogy kifejlesztünk egy mélyebb empátiát önmagunkkal, így tudjuk a gyerekek, szülők és mások irányába is fejleszteni empatikus képességünket.”

Yehuda Tagar: ausztrál/dél-afrikai/angol pszichoterapeuta, Rudolf Steiner Pszichozófiáját alkalmazó terapeuták képzője. Ő alkotta meg a Pszichofonetikai módszertant (Alkamazott Pszichozófia), elnöke a Nemzetközi Pszichofonetikai Intézetnek, az angliai Perszefóne Főiskolának, a Dél-afrikai Pszichozófiai Intézetnek és a Közép-európai Pszichozófiai Akadémiának (PACE) valamint vezetője az angliai Művészeti Terápia Egyesületnek.

BAGDY EMŐKE  előadása 2012. december 5.

Növelés a szeretet parancsában bízva

Elsőshívogató előadássorozatunk 2012. december 5-ei nyitó alkalmán Prof. Dr. Bagdy Emőke A család szerepe a gyermek életútjának kezdetén, az iskolakezdés küszöbén című előadásában pszichológusként, gyakorló pszichoterapeutaként beszélt a család szerepéről és a gyermek életének első hat évéről, arról a folyamatról, amelynek eredményeképp a feladatra éretten kerül iskolába.

Az előadás jó alkalom volt arra, hogy együtt átgondoljuk gyermekünk életét a fogantatás pillanatától hatéves koráig. Hogy tudatosítsuk, a családban a férfi a támaszt és erőt biztosítja, a nő pedig a gyöngéd, puha, meleg fészket teremti meg. Az ide születő gyerekek hihetetlenül gyors fejlődését nyomon követve megtapasz-talhattuk, hogy minden időszaknak megvan a maga kulcsingere; ahogy a születés pillanatában az anyai test érintése és illata, úgy az első életévben a biztonságos kötődés alapját adó — a hordozás-együttalvás-igény szerinti szoptatás hármasával biztosítható — szerető–oltalmazó légkör megtapasztalása. A második életév a világ felfedezéséről szól, a kisgyermek egyre több dolgot tud önállóan megtenni, „izmosodik” az énje, próbálgatja határait. Így válik óvodáskorúvá, amikor az érzékein és az őt körülvevő érzelmi kapcsolatok sokszínűségének megtapasztalásán keresztül egyre csak okosodik, amíg bal agyféltekéje is megfelelően differenciált lesz ahhoz, hogy az iskolába, „az elvontságok birodalmába” lépjen.

A pszichológia jó iskoláról kialakított fogalma szerint fontos, hogy az a személyiségfejlődést komplex módon elősegítse, és vallja, hogy az átszoktatásban leheletfinoman kell eljárni, hiszen ebben a korban még mindig a jobb agyfélteke domináns. Nem árt az sem, ha szem előtt tartja, hogy az igazi tudást a gyerek csak szeretettel sajátíthatja el, ezért jó, ha első tudományait ritmushoz, zenéhez kötjük.

Az előadáson megtanultuk azt is, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, a tőlünk telhető szívünkből jövő jó éppen elég gyermekünk egészséges fejlődéséhez, így hát nem kételkedve és szorongva, hanem saját szülői szere-pünkkel megelégedve kell kísérni növekedésüket…

Nagy Ágnes