Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Varázslat és bravúr
a Szabadság téren

2013. augusztus 31.

Cirkusz bemutató

Bombasikernek bizonyult a gödöllői Szabadság téren 2013. július 19-én, pénteken délután tartott cirkusztábor bemutató. A fiatal artisták, bűvészek, zsonglőrők bemutatója sok járókelőt meglepett, de jópáran voltak, akik olvasták előre is a hírét, és kifejezetten ezért jöttek el. A lényeg: a téren sétálók legtöbbje kellemes meglepetésként fogadta a mutatványokat és készségesen hagyta magát lenyűgözni a látványtól.

A rendhagyó esemény nem volt előzmény nélkül: tavaly nyáron, a gödöllői Waldorf iskolában tartott nyári cirkusztábort záró attrakciót az akkor felújított Szabadság téren sétáló polgároknak mutatták be először. Akkor és most is azonos volt a műsor: mint egy igazi cirkuszban: egykerekűzők, zsonglőrök, artisták és persze bűvészek hozták ámulatba a „földönjárókat”.

Akinek nem volt elég a dobpergés közepette elvarázsolt bélyegek csodája, az figyelhette az egymás hátáról ugráló, szaltózó fiatalokat. Ezen a ponton már többen inkább leültek a tér szépen ápolt füves tereire.  A show folytatódott, ám ekkor a feszültség szinte tapintható lett. Pár percig a finomabbnál finomabb fagylaltokat sem kóstolgatták a nézők, mert egy közel két meter magas, Zsiráf nevű egykerekűn végigtekerve több labdával zsonglőrködve kezdtek száguldozni az ügyes fiatalok. A mutatvány véget ért, fergeteges taps követte, majd újabb és újabb műsorszámok, kb. egy órán át.

2013_07_19_img_7361 2013_07_19_img_7448 2013_07_19_img_7523

A kikiáltók,” porondmesterek” vidám és szenzációs műsorvezetése az egykori vásárok hangulatát idézte. Mindezt remek muzsikások kísérték, együtt éneklő fiatalok, doboló, gitározó zenészek adtak felejthetetlen hangulatot az amúgy is remek rendezvénynek.

2013_07_19_img_7363 2013_07_19_img_7537 2013_07_19_img_7322

Másnap, szombat délelőtt a felkészülésnek is helyet adó gödöllői Waldorf Iskola tornasátrában, szintén sok érdeklődő előtt mutatták be programjuk bővített változatát. A szülők, barátok és egyéb vendégek is láthatták a levegőakrobatákat és volt függöny-akrobatika is. Az egész előadás bravúros mutatványok sorozatát jelentette két és fél órán át, amit szeretnének jövőre is bemutatni.

Cirkusz 2013 (30)k Cirkusz 2013 (32)k Cirkusz 2013 (41)k

De kik is ők? Gönczi Róbert, pedagógus, a fellépők vezetője lapunknak elmondta: a gödöllői waldorf iskola évek óta ad helyet a nyári cirkusztábornak. Több pedagógus is segíti munkájukat az iskola tanári karából, ami nagy segítség a nagy csapatnak.  Itt egy héten keresztül, az iskolában táborozva, különböző  waldorf iskolából érkezett 10-19 éves diákok készülnek a cirkuszi művészetekre. Megtanítják őket színpadi szereplésre, mozgásra,  testkultúrára, testnevelésre  és persze egymásra való odafigyelésre, együttműködésre. Elsajátíthatják a magas fokú figyelmet, odaadást és felkészültséget igénylő  mozgáselemeket, az ebből összeállított látványos bemutatókat. Nagy segítség ehhez a tabor szakmai vezetését végző cirkuszművészekből álló csapat, akik szakmájuk és emberi tudásuk legjavát adják az évről-évre  egyre jobb együttműködés során, hogy a fiatalok felkészülése magas színvonalú legyen. Róbert elmondta még, hogy a gyerekek egyre ügyesebbek, egyre bátrabbak és egyre fegyelmezettebbek. Nagyon sokat jelentett az az újdonság, hogy Bussy Gábor  személyében egy remek zenész és bűvész is segítette a felkészülést. Gitár, dob, fúvóshangszerek is megszólaltak, ami tovább emelte a hangulatot. Velük volt Méhes Csaba is, az ismert pantomin- és előadóművész,  aki sajátos stílusával adott egyedi hangulatot a produkcióknak.

„Párduc, oroszlán, gorilla”  és táncoló medve nem volt, és nem is hiányozott: a felkészült, jókedélyű és ügyes diákok és tanárok kellemes szórakozást nyújtottak.

Jövőre, veletek,ugyanitt!  Előzestes hírverés online várható, kövessék a gödöllői Waldorf Iskola híradásait az iskola honlapján vagy a közösségi médiában.

Lejegyezte : Fülöp Hajnalka

 

Fülöp Hajnalka fotói a facebookon

Skoda Merci fotói Flickr-en

Vizy Péter fotói Flickr-en