Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Újra PÁN KLUB!

Igazán izgalmas előadásra hív ismét mindenkit a Pán klub 2014. november 21-én, pénteken 18:00 órakor! A régi „Kalandozó magyarok” sorozat folytatásaképpen a meghívott vendég Mayer Marci lesz, iskolánk egykori diákja, aki 16.000 km-t tett meg autóstoppal Oroszországon át. Személyes élmények, találkozások – érdemes eljönni most is!

Házigazda: Vizy Miklós

Mesébe illő büfé: Mötyő

Helyszín: Gödöllő, Lumniczer u. 4.

MayerMarton

„Oroszország.

Moszkva és Pétervár, hó és jég, kaviár és vodka.

Vajon mennyi időt kell eltölteni egy országban, főleg ha az a Föld legnagyobb országa, ahhoz, hogy megszabaduljunk sztereotípiáinktól?

Többek közt ezzel a kérdéssel a fejemben érkeztem meg 2013 novemberében, már javában orosz télben, Nizhny Novgorodba, ahol majd egy éven keresztül dolgoztam és ismerkedtem az ébredő orosz medvével.

Miért pont Oroszország? A hazai oroszbarát és oroszellenes hangulat fokozódása, a nyelvtanulás és a tapasztalás, megismerés igénye mind hozzájárultak választásomhoz, azonban a döntés alapja egy gyerekkori álmom volt.

Transzkontinentális utazás autóstoppal!

A távolkeletről haza ingyen, repülő, vasút nélkül.

Nizhny Novgorodban 8 hónapon át foglalkoztam gyerekekkel, tanítottam, meséltem Európáról és a világról. A város mindössze kétezer kilométerre keletre fekszik Budapesttől, azonban egy másik világban, ahol a fiatalok körében még ma is hatalmas kuriózum egy nyugati.

Az itt töltött időt azonban a munka mellett sokkal inkább a felkészülés, a tervezés jellemezte. Információt gyűjtöttem, megtanultam oroszul és részletesen kidolgoztam tervemet:

A Japán tengertől a Fekete tengerig autóstoppal, lehetőleg pénz használata nélkül.

2014 július 1-e.

Az Észak-Koreai – Kínai – Orosz hármas határ közelében lévő „Хасан” katonai támaszpont fogdájában ülök és valójában itt kezdődik az utazás….

És itt kezdődik a távolkeleten, Szibérián, Mongólián, a sztyeppen, az Urálon és a Kaukázuson át vezető, a háborús Krimet is érintő utazásról szóló képvetítéssel egybekötött élménybeszámolóm is, mely november 21-én, pénteken 18:00 órától a Pán klub keretében kerül megrendezésre.

A több mint 16ezer kilométeres út során sok száz sofőrrel és helyivel kerültem kapcsolatba. Beszélgetéseink felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal ruháztak fel az „orosz ember” gondolkodásával kapcsolatban, ebből és nemmindennapi elményeimből szeretnék egy darabot átadni a Nagyérdeműnek.

Nem tudod elképzelni, hogyan lehet két hónapig az úton élni?
Érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok az Európai Unioról, Amerikárol, Magyarországról?
Kíváncsi vagy, hogyan lehet lóháton és jurtában telefont tölteni?
Akkor most Dagesztán vagy Csecsenföld az Oroszország, vagy sem?
Gyere el, figyelj és kérdezz!
Szeretettel várok mindenkit!
Mayer Márton