Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Beszámoló az új ingatlan megvásárlásával kapcsolatban végzett munkánkról

Kedves Közösség!

 

Röviden szeretnénk Nektek beszámolni az Isaszegi úton eladásra kínált ingatlan megvásárlásával kapcsolatban végzett munkánkról, fejleményekről.

Az ingatlant a munkacsoport tagjai több alkalommal bejárták, ahogyan a SZÉK képviselői és a teljes Tanári Konferencia is. Ők eljuttatták hozzánk tapasztalataikat, gondolataikat, álláspontjukat. Továbbra is a telek elhelyezkedése, jó megközelíthetősége miatt ez olyan környezete lehetne egy új, saját épületnek, amit érdemes lenne megvásárolni, amire lehetne alapozni az iskola jövőjét, habár a telek nem mindenben teljesíti azokat a feltételeket, amelyek az „álomiskola” koncepciójában szerepelnek.

Megbíztunk egy hivatásos értékbecslőt, hogy készítsen nekünk egy részletes felmérést arról, hogy az eladó által kért 230 millió forint + ÁFA mennyiben felel meg a valós forgalmi értéknek, illetve elindult egy folyamat, amiben az egyesület saját tehervállaló képességét, hitelképességét szerettük volna felmérni.

Az értékbecslés 145 millió Ft (+ ÁFA)-ban állapította meg a telek értékét, tekintetbe véve többek között azt is, hogy a telken egy elbontandó, romos épület is található vagy hogy a jövőben a szennyvízcsatorna kiépítése mindenképp egy megoldásra váró feladat.

Úgy becsültük, hogy közösségünk finanszírozóképességét egyelőre arra lehet alapozni, hogy jelentős emelés nélkül 10 évre milyen adósságot tudnánk vállalni. A 2017. novemberében lejárt GLS hitel paraméterei alapján és egy OTP ajánlat alapján próbáltuk megbecsülni azt az összeget, amit ki tudnánk gazdálkodni.

(Itt jegyezzük meg, hogy az építkezéssel és telekvásárlással kapcsolatos terveinkhez hosszú távon egészen biztosan a Waldorf Ingatlan Alap kínálna megoldást, ami azonban még csak az ideák szintjén létezik.)

Összefoglalva tehát, az értékbecslés eredményeként azt kellett látnunk, hogy az eladó jelentősen, mintegy 50%-kal túlértékeli az ingatlant, míg a másik oldalon, a saját tehervállaló képességünk felmérése azt mutatta, hogy az értékbecslő által megadott forgalmi érték a határán van annak, amit közösségünk finanszírozni tud anélkül, hogy hosszú távon teljesen eladósodna.

Ezen a ponton éreztük, hogy felelősen nem fogunk tudni olyan ajánlatot tenni, ami az eladó eredeti feltételeinek alapos átértékelése nélkül tárgyalási alapja lehetne egy megállapodásnak. Tájékoztattuk az eladót arról, milyen feltételekkel, milyen összeget tudunk kínálni, figyelembe véve azoknak a munkáknak a költségét is, amik az ingatlanon még azelőtt végzendők el, hogy azon bárminemű építkezés megindulhatna (pl. régi leromlott épületek lebontása). Számoltunk azzal, hogy ez az ajánlat elutasításra kerül annak ellenére is, hogy igyekeztünk rámutatni annak észszerűségére.

Sajnos az eladó jelenleg nem kívánja felülvizsgálni azt az általa megadott árat, ami egyrészről jelentősen meghaladja teljesítőképességünket, másrészről elég alapos elemzését láttuk annak, hogy az nem is éri meg az összeget. Így jelenleg nem látjuk esélyét annak, hogy megállapodhassunk. Ennek ellenére továbbra is nyomon követjük az ingatlan sorsának alakulását, hátha számunkra kedvezően változik ez az álláspont a jövőben, miközben tovább folytatjuk azt a keresést, ami remélhetőleg elvezet minket iskolánk saját, új otthonához.