Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

TŰ FOKÁN NYÁRI ZENETÁBOROK 2019

2019. március 30.

TŰ FOKÁN NYÁRI ZENETÁBOROK 2019

A Tű Fokán Zenetábort az Óbudai Waldorf Iskola Zeneiskolája szervezi 2010 óta.

Kinek ajánljuk? Húros, fúvós, ütős, elektronikus hangszereken játszó, valamint éneklő gyerekeknek és fiataloknak. Az életkori határok tágak: 10-től 18 évesig. A fiatalabbak és a középiskolások részére 2019-ben külön táborokat indítunk, más keretekkel.

HELYSZÍN

Pilisszentlászló, Kékvölgy Waldorf Iskola
(Az új, Tölgyfa utcai alsó tagozatos épületben, a falu szélén, szinte bent az erdőben)

TÁBOROK

 1. tábor: július 8 (hétfő) – július 14. (vasárnap)
  Ez a tábor magyar nyelvű, elsősorban 10-13 éves gyerekeket várunk. Napi 3 zenei foglalkozás mellett kötetlen szabadidő, kirándulások, játékok, egyéni foglalkozások várják őket. A műhelyek kevésbé tematizáltak, sokkal inkább a személyekre/csoportokra szabottak.
 2. tábor: július 15 (hétfő) – július 21. (vasárnap)
  Ez a tábor angol és magyar nyelvű. Elsősorban 13-16 éveseket várunk, kezdő szinttől.
  TERVEZETT FOGLALKOZÁSOK
  Rock & jazz standards (Hajnóczy Janka)
  Klasszikus műhely (Hajnóczy Csaba)
  Saját ötletek (Bernáth Atom Tamás)
  Soundpainting improvizáció (Darázs Ádám)
 3. tábor: július 22 (hétfő) – július 28. (vasárnap)
  Ez a tábor angol nyelvű. Haladókat várunk, 15 éves kortól.
  TERVEZETT FOGLALKOZÁSOK
  Bossanova workshop (Pázmándy Gergely)
  Klasszikus műhely (Bodrogi Éva)

Soundpainting improvizáció (Darázs Ádám)
Saját ötletek (Bernáth Atom Tamás)

 1. turnus: augusztus 5 (hétfő) – augusztus 11 (vasárnap)

Ez a tábor angol és magyar nyelvű.  Mindenkit várunk, akinek a júliusi időpontok nem felelnek meg.
TERVEZETT FOGLALKOZÁSOK
Standards workshop (Pázmándi Gergely)
Klasszikus műhely
Soundpainting improvizáció (Darázs Ádám)
Saját ötletek (Hajnóczy Csaba)

Étkezés. Reggeli, ebéd, vacsora. Speciális igények, diéták lehetségesek, kérjük jelezni.
Szállás. A szállásunkat a tantermekben alakítjuk ki. Fekvőhelyként matracokat fogunk használni, hálózsákot hozni kell. Sátrazni is lehet, megbeszélés alapján.

A tábor ára 50.000 Ft. A jelentkezést március 30-ig 10.000 Ft előleg befizetése esetén tudjuk elfogadni. A jelentkezéshez rövid videót kérünk a jelentkező zenei közreműködésével.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A HONLAPON https://www.tufokan.org/2019-es-zenetaborok

FB ESEMÉNY https://www.facebook.com/events/2611064469119788/

JELENTKEZÉSI LAP https://goo.gl/forms/T3R1E7cwBQ8cEJZh1

KAPCSOLAT Hajnóczy Csaba / +36 20 5889892 / hajnoczy.zene@gmail.com

A KONCEPCIÓ

Milyen tudás szükséges? Kezdőket és  haladókat  egyaránt várunk. Ez az egyéni hangszeres tudásra és az együttjáték-tapasztalatra is vonatkozik.

A csoportokról. A tábor 4 csoporttal működik. Ez a nagyobbaknak napi 4 foglalkozást jelent, így minden zenekar minden nap minden műhelyben részt vesz.  Az egyes foglalkozások hossza 75 perc, a napi 5 óra szervezett zenélés mellett sok egyéb dologra is jut idő. A csoportok összeállításánál figyelembe vesszük a hangszereket, az életkort, a tapasztalatot, a nemzetiséget és a nemet.

A kisebbek naponta 3 zenei foglalkozáson vesznek részt, több kötetlen időt kapnak.

Waldorf pedagógia. Rudolf Steiner alapelveiből kiindulva foglalkozunk a “művészetre nevelés” – “művészettel nevelés” kettősségével. Jönnek hozzánk átlag feletti képességű gyerekek, fontos számunkra, hogy tehetségüket a lehető legjobban gondozzuk. És ugyanilyen fontosnak tartjuk azokat is, akik nem feltétlenül készülnek hangokkal kapcsolatos pályára. A zenét, mint szociális művészetet állítjuk a középpontba, csoportos műhelyeket tartunk, közös folyamatokat  generálunk, ahol az egymásra figyelésnek, a kommunikációnak – a zenei kommunikációnak is – kiemelt szerepe van.

A világra való nyitottság szellemében zenei sokféleséget tárunk a gyerekek elé. Játszunk rockot, jazzt, klasszikus zenét, foglalkozunk kortárs improvizációval. Teret adunk a saját teremtőerőnek, a rögtönzésben és a komponálásban megnyilvánuló kreativitásnak.

Műhelyeink. Rock/folk/jazz standardek, klasszikus zene,  saját ötletek kifejlesztése, soundpainting improvizáció.

A “klasszikus” és “standard” repertoárt a tanárok javasolják, az egyes csoportok érdeklődését és adottságait látva, a résztvevők kívánságait, ötleit is figyelembe véve. A soundpainting egy vezénylő jeleket használó improvizációs nyelv. A gyerekek nem csupán követni tanulják meg egy hét alatt az alapjeleket, de maguk is vezényelnek.  “Saját ötlet” lehet egy dallammotívum, egy gitár-riff, egy akkordsor, egy dalszöveg, de akár egy kész dal is, ami a többiek közreműködésével a próbák során kiteljesedik, formát ölt.

A kisebbek műhelyei nem ennyire specializáltak, a vezetőtanárok a csoport karakterének megfelelő, játékos tematikákat vetnek fel.

Koncert. A közös alkotással töltött hetet a koncert koronázza meg, ahol a java hangzik el a kialakult repertoárnak, közönség előtt.