Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

SZÜLŐK ISKOLÁJA
Waldorf Pedagógiai Intézet

waldorfpedagogiaiintezet_1Az új tanévben is folytatódik gyermeknevelésről szóló előadássorozatunk Waldorf-szülők számára.

Az előadások ingyenesek, szívesen látunk minden érdeklődőt!

Az előadások helyszíne: a Pannon Kincstár Tanoda épülete (Budapest V. kerület, Váci utca 47.)

 

A TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK LEHETSÉGES ÚTJA A WALDORF-ISKOLÁBAN ÉS A TÖBBSÉGI ISKOLÁBAN

Előadó: PINTYE MÁRIA – logopédus, az ELTE BG Gyógypedagógiai Karának tanársegéde

Mi is valójában a tudás? Tudni valamit? Tudni hol és mikor szerezhetem meg? Tudni hogyan szerezhetem meg? Mi az, hogy élő tudás és mi az, hogy holt tudás? Lehet-e élővé tenni a holt tudást? Mi köze van a tudásunknak a tudatos vagy tudattalan működéseinkhez? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak régóta szülőként és tanárként egyaránt. Szeretném megérteni, a XXI. századi tudásfelfogás szemszögéből mi a különbség a Waldorf-iskola és a hagyományos iskola gyakorlata között, és mit jelent ez az adott nevelési rendszerben felnövő fiatal számára.

Időpont: 2013. október 25. 18 óra

.

KONFLIKTUS MÁSKÉNT, A KONFLIKTUS, MINT LEHETŐSÉG

Előadó: dr. VAJNA VIRÁG – ügyvéd, mediátor

Resztoratív technikák otthon és a családban. A resztoratív szemlélet abból a feltevésből indul ki, hogyha egy kisebb ( család) vagy nagyobb ( iskola ) közösségben, „ rossz” cselekedet történik, akkor azzal azoknak kell foglalkozni, akiket az közvetlenül vagy közvetve érintett.

Időpont: 2013. november 8. 18 óra

 

ONLINE GYEREKEK ÉS OFFLINE SZÜLŐK

Előadó: dr. TARI ANNAMÁRIA – klinikai pszichológus, pszichoterapeuta

A digitális kor, a közösségi oldalak térhódítása és a fogyasztói társadalom értékválsága új kihívások elé állítják a mai szülőket. Hogyan lehet ebben a folyton változó világban egészséges gyerekeket nevelni?

Időpont: 2013. november 22. 18 óra

 

MI IS AZ A REZÍLIENCIA VALÓJÁBAN?

Előadó: dr. NEMES ÉVA –pszichológus a  Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézetének munkatársa

A fogalom tulajdonképpen a kihívásokhoz való pozitív alkalmazkodás képességét jelenti. A fizikai és mérnöki tudományok a rezilienciát tipikusan a stresszel szembeni megküzdő- kapacitásnak tartják. Szerintük aki reziliens, képletesen szólva olyan, mint a rugó vagy a gumiabroncs: tegyenek vele bármit, ha elengedik, hamarosan visszaáll eredeti helyzetébe …

Időpont: 2013. december 6. 18 óra