Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

SZENT MÁRTON ÜNNEPE

SzentMárton-2013_webSzent Márton ünnepére készül iskolánk apraja-nagyja. A folyosókon végighaladva a nap bármely időszakában Márton-napi dallamokat hallhatunk, nagy igyekezettel készül a gyönyörű, sokféle lámpás. A kicsik már alig várják, hogy mikor foghatnak hozzá. A készítés hangulatának emelkedettségét csak fokozza, hogy nagy örömünkre a hét folyamán ellátogatnak a kicsikhez (az alsó három osztályban) gimnazistáink, azaz a „reggimibe” átment volt diákjaink, akik segítenek a lámpások megalkotásában.

Iskolánk felsőbb osztályai pedig szervezik azokat a helyszíneket, ahol idén különleges módon szeretnék megélni az adakozás örömét.

Az iskolai bensőséges ünnep megkezdése előtt a délután folyamán

  • 7. és a 8. osztály szociális intézményekbe fog ellátogatni, ahol Márton-napi dalokat, történeteket szeretne megosztani az intézmények lakóival;
  • 6. osztály pedig 16.00 órától az Erzsébet Királyné Szálloda előtt, a Főtér felőli boltíves bejáratánál fog Márton-napi jeleneteket, dalokat előadni, mindeközben a Csiribiri csapat munkatársai az adakozás jelképeként teát és pogácsát osztanak majd meg a járókelőkkel, az idelátogató érdeklődőkkel.

Az iskolai ünnep – szintén az elmúlt évek szokása szerint – 17.00 órakor kezdődik, az iskola bejáratánál, ahova már a felsőbb osztályok is visszaérkeznek. Innen közösen indulunk a lámpásokkal kirakott úton (az FVM étterméhez vezető, lépcsőkön) a “beton talapzathoz”, ahol a

  • 2. osztály bemutat egy rövid Márton-napi színdarabot.

Pár perces várakozással indulnak majd az osztályok, a szülőkkel és a kicsiket kísérő “reggimisekkel” együtt a lámpásokkal kirakott úton az iskolakert mögötti területre, ahol a szervező 2. osztály szülői köre várja állóképekkel Szent Márton életéből közösségünket. Az út az iskolaudvarunkra vezet, ahol végül – szintén régi hagyományainkhoz híven – a hatalmas tűznél énekléssel, finom teával és az adakozás szimbólumaként pogácsaosztással koronázzuk meg ezt a varázslatos ünnepet.

Rossz idő esetén a 2. osztályosok az euritmiateremben mutatják be a diákoknak a jelenetüket, az állóképekkkel pedig a 2. emelet felső 4 termében várják a szülők az osztályokat. A pogácsaosztás és a teázás pedig ezután külön-külön az osztályokban zajlik majd.

Szívből kívánjuk, hogy mindnyájunknak feltöltő, megemelő ünnepben legyen része!