Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Segítségnyújtás a menekülteknek

2015. október 11.

Kedves Barátunk!

Folyamatosan egyeztetek a Freunde der Erziehungskunst-tal, de egyelőre úgy néz ki, hogy a szoros menetrendjük miatt csak november első hetében tudnak Magyarországra jönni megtartani a felkészítést a traumatizált gyerekekkel való munkára.

Ezt mindenképpen megtartjuk majd, de a már itt levő és az érkező menekülteknek addig is nagy szükségük lenne a segítségünkre. Csatoltan küldöm a korábbi levelem mellékleteként kiküldött angol nyelvű tájékoztató német változatát, illetve magyar fordítását, mely a gyerekekkel való segítő munka irányelvein kívül konkrét gyakorlati leírásokat is tartalmaz. A magyar fordításért hatalmas hála Bakonyi Katinak és Újvári Vikinek (Csillagösvény Waldorf Iskola)!

Hol lehet segíteni?
Egyelőre még működnek a tranzit zónák a pályaudvarokon, kérlek, hogy ha tehetitek, akkor menjetek ki és segítsetek a gyerekeknek elviselhetőbbé tenni a körülményeket és feldolgozni a hazájukban és a vándorlás során őket ért traumákat. Ha adományt szeretnétek vinni, akkor kövessétek figyelemmel a Migration Aid felhívásait, hogy aktuálisan mire van szükségük.

A menekülttáborokba való bejutáshoz engedély szükséges, melynek beszerzését a Szövetség nevében koordinálom. Töltsétek ki a csatolt táblázatot és küldjétek vissza nekem e-mailen, hogy az összes visszaérkezett kérelmet egyben adhassam be a Bevándorlási Hivatalnak. Az elbírálás 7-10 nap, ezért a belépési dátumokat legkorábban október 9-re írjátok. Ha bármi nem egyértelmű a táblázat kitöltésével, írjatok, vagy hívjatok bátran! Azt javaslom, hogy akinek még nincs tapasztalata hasonló helyzetekben, mindenképpen legalább párban menjen valakivel. Beszéljetek a témáról a következő konferencián és küldjétek a jelentkezéseket (szülők is!).

JELENTKEZSÉSI HATÁRIDŐ: SZEPTEMBER 25., PÉNTEK DÉL.

A tájékoztató füzetről egyeztettem a Freunde-val és abban maradtunk, hogy nem feltétlenül csak a Waldorf-mozgalmon belül lehetnek hasznosak, hanem más segítő szándékú pedagógusnak, terapeutának, pszichológusnak, vagy akár “csak” egy empatikus szülőnek is nagy segítség lehet, ezért arra is biztatlak benneteket, hogy ha ismertek valaki, aki már dolgozik a menekült gyerekekkel, akkor juttassátok el részére.

Azon is gondolkozzatok el, hogy a felső tagozatos diákokat milyen módon tudnátok bevonni ebbe a munkába. Nekik a tranzit zónákban való segítést javaslom első körben.

Köszönöm mindenkinek, akik bármilyen módon és mértékben részt vesznek a munkában. Várom a jelentkezéseiteket, visszajelzéseiteket.

Több kérdés is felmerült a menekülttáborokba való bejutással kapcsolatban, az alábbiakról sikerült egyeztetni a bevándorlási hivatallal:

1. Kiskorú gimnazisták beengedése:
Elvileg van lehetőség arra, hogy 18 év alattiak bemenjenek a táborokba, ebben az esetben a jelentkezéshez mellékelni kell a szülők aláírt hozzájárulását is.

2. A táborokban jelenleg tartózkodó kisgyermekes családok száma:
Ez egy folyamatosan változó adat, általában rövid ideig maradnak a táborban, nem lehet előre tudni, hogy az adott napon hány kisgyermek lesz.

3. Folyamatos együttműködési lehetőség az egyes táborokkal:
A hivatal azt javasolta, hogy az első belépési alkalom legyen egyben egy egyeztetés is az adott tábor intézményvezetőjével, akivel lehetne tárgyalni egy folyamatos együttműködésről: akár arról is, hogy ne kelljen minden ki- és belépéshez a hivatal eseti engedélye, hanem egy hosszabb időtartamra szóló engedélyt lehetne szerezni.

Üdvözlettel

Szabó Zoltán
ügyvezető

Magyar Waldorf Szövetség
1075 Budapest, Asbóth u. 17.
Tel: +36 1 793 5743
Mobil: +36 30 328 7448
Email: szabo.zoltan@mwsz.waldorf.hu
Web: www.waldorf.hu

Letölthető dokumentumok: