Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Plexi arcmaszk

Kedves Ákos,

szeretném a segítségedet kérni, vagy a tanácsodat.

Nem pénzt kérek, hanem egy csatornát, amin a waldorfos közösség média kapcsolatai megmutathatják az erejüket.

Az elmúlt hetek számunkra, kicsi cégemmel abból állt, hogy beleállunk egy ügybe. Véletlen akadtam egy facebook csoportra a frissen, bő két hete alakult “3d nyomtatással a koronavírus ellen” nevű csoportra.

A dolog lényege, hogy alakult egy csoport, egymást nem ismerő, 3d nyomtatóval rendelkező amatőrök, mérnökök, több nyomtatót üzemeltető cégek. A csoport elkezdte begyűjteni a nagyon hamar jelentkező kórházak eszközigényét. Hamar kiderült, hogy a legkönnyebben, leghatékonyabban, nemzetközi példákon okulva arra a termékre megyünk rá, ami még soha nem volt fontos, amiről 3 hete még nem nagyon tudott senki.

Ez a termék a plexi arcpajzs. A dolog lényege, hogy egy korábbi normák szerint beöltözött orvos nem védett az arcába, szemébe, fülébe köhögő betegektől. A csoport el is kezdett több száz nyomtatóval az ehhez való fejpántokat gyártani. Az első napok után számomra, mint pár naponta más terméket rohamtempóban gyártó (filmes) szakembernek nyilvánvaló lett, hogy ez így esélytelen.

Egy álmatlan éjszaka múlva kifejlesztettem egy gyorsan, olcsón gyártható arcpajzsot. Ez néhány módosítás után kiforrott terméknek hívható, a SOTE orvosaival véleményeztettem, akik annyit szerettek volna csak hozzáfűzni, hogy minden csodálatos, a fülre takarjunk rá, de ezt amit mutogatok ne vigyem el.
El is kezdtük gyártani, a csoport másfél hét alatt 11.000 db arcpajzsot gyártott le az egészségügy felé ingyen, saját zsebből, adományokból.
Azért “csak ennyit” mert gyakorlatilag egy két hetes csoportosulás nem tud maga mögé állítani elég tőkét.
Kitaláltuk, hogy gyártható ez tömegesen, (stancolható, régi nyomdatechnikai eljárás) most ott tartunk technológiailag, hogy akármennyit le tudunk gyártani, akár naponta 10.000-et is.
Ami cefetül hiányzik a képletből a nyilvánosság, bár inkább azt kellene mondanom a pénz.
A probléma az, hogy napi 10.000 darab arcpajzs bekerülési költsége kb 5 millió forint naponta.
Az egészségügy kb 150.000 arcpajzsot igényelne első körben. Az állam ez idáig nem próbált segíteni a helyzeten, de ezt saját zsebből, vagy pár ezer forintos adományokból képtelenség üzemeltetni.
Az arcpajzsom egyénként “sikeres termék”. Pár napja megosztottam a facebook oldalamon ingyenesen letölthetően a gyártási rajzait, s valami csoda folytán azt látom, hogy elkezdték gyártani Brazíliában, Portugáliában, Hollandiában és Svédországban is.

A történethez hozzátartozik, hogy ez a hirtelen, kb. 15 önkéntessel felálló szervezet még nem bejegyzett alapítvány, csak az önzetlenség, a jó szándék tartja össze. A gyártott termék nem rendelkezik semmilyen engedéllyel, egy dolog írja felül a szabályokat, hogy szükség van rá!

A csoport elérhetősége:
https://www.facebook.com/groups/3Dkorona/

A gyártandó arcpajzs ott virít a fejemen:

HI ALL! VERY IMPORTANT UPGRADE!I MADE IT USING ONE MATERIAL! MUCH CHEAPER, FASTER TO PRODUCE****This is a shield…

Gepostet von Gábor Kőrösi am Dienstag, 24. März 2020

Itt meg a kétségbeesett próbálkozásaim, hogy felrázzam a népet (esélytelen vagyok):

Jaj, kezdek begőzölni, lassan beszédeket írok.

Gepostet von Gábor Kőrösi am Donnerstag, 2. April 2020

Nagyon nehéz kérdés.Ingyen szeretnénk adni az arcpajzsokat az egészségügynek, ezzel a csoporttal több mint 10.000-et…

Gepostet von Gábor Kőrösi am Sonntag, 5. April 2020

Köszönöm a figyelmet
Kőrösi Gábor