Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Playback színház tréning

Július 17-19-ig kerül megrendezésre a Szederfa Otthon szervezésében a 30 órás playpack színház tréning iskolánkban, mely minden nap 10.00-18.00 óráig tart. A kurzus során fő cél az egymásra hangolódás, a másik megértése.

Részvételi díj 2000-3000 Ft/nap, ill. 1-2 főnek ingyenes a résztvevők számától függően.

Jelentkezéseteket, érdeklődéseteket várja Balajti Ilona a lenabalajti@gmail.com címen.

A playback színházról

A playback olyan színpadi rögtönzésre, improvizációra épülő játék, amelyet Jonathan Fox fejlesztett ki 1975-ben, a pszichodráma és a színház műfaját ötvözve. A közönségből spontán jelentkező nézők egymás után saját hangulatokat, érzéseket, majd történeteket mesélnek el, felidézik életük fontos mozzanatait a maguk és a többiek számára.

Ezeket aztán a színészek minden előzetes megbeszélés nélkül, rögtönzéssel jelenítik meg a színpadon. A játékmester kérdésekkel segíti a mesélőt személyes élményének elmesélésekor, majd a történet elhangzása után összefoglalja az elhangzottakat. Eztán következhet a színészek játéka, a megjelenítés.

A Playback alaptréning a playback alapelveivel, alaptechnikáival, eszközeivel való megismerkedést, ezek használatának alapszintű elsajátítását szolgálja. Lehetőséget nyújt a playback színész, zenész, játékmester, történetmesélő szerepkörének kipróbálására. Kulcs koncepciója, célja: felfedezni a playback színházat. A core training (alapképzés) befejezése után a hallgató a következő élményekkel bír:

Ismeri az alapformákat (élő szobrot, párokat, történetek/jelenetek), el tud fogadni szereplőtársaitól jövő ajánlatokat, el tud játszani egy-egy szerepet egy történetben, kész fizikailag kifejezni magát, megtanulta a színpadi mozgás alapjait. Kipróbálta a konduktor szerepét, ismeri a zene három alapvető funkcióját a playbackben, ismeri a történet lejátszás szabályait. Személyes szinten: tud kapcsolódni a többiekhez, tisztában van saját érzéseivel és hajlandó kifejezni őket, hajlandó történetet mesélni, el tudja fogadni a másságot. Elmélet szintjén: megtanulta a bemelegítés fontosságát és a csoport folyamat szerepét bármelyik playback színházi szituáció esetén, ismeri a playback színház rövid történetét és alkalmazási lehetőségeit.