Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Digitális valóság a Waldorf iskolában

Kedves Szülőtársak, kedves barátaink!

Ha meg kellene jelölnünk néhány témát, amit mi, Waldorf szülők, jelenleg a legégetőbbnek tartunk gyermekeink jelene és jövője szempontjából, a XXI. század technológiája jelentette kihívás biztosan köztük lenne. Az elektronikus eszközök, a tévé, a számítógép, az okostelefonok, videójátékok, egyéb kütyük, és az általuk létrehozott digitális valóság ma már mindennapjaink részét képezik.

Attól függően, hogy milyen életkorú gyermekünk van és hogy mennyire van már jelen a családunk, környezetünk életében a technológia, különböző oldalról közelítjük meg a témát, de leggyakrabban a következő kérdések merülnek fel:

  • Hogyan találhatjuk meg a megfelelő egyensúlyt gyermekeinknek?
  • Mi az életkornak megfelelő digitális oktatás?
  • Miként maradjunk emberiek és emberségesek ebben a digitális világban?
  • Hogyan lehet megelőzni a játék- vagy közösségi média függőséget?
  • Milyen lesz a jövő?

Ezeket a kérdéseket jártuk körül az európai Waldorf szülőket összefogó hálózat, az ENSWAP (European Network of Steiner Waldorf Parents) április elején, Bolognában tartott találkozóján. A konferencia angolul zajlott, de a magyar résztvevőknek köszönhetően honlapunkon magyarul is olvashattok összefoglalót róla, az angolul tudók pedig megtekinthetik az előadásokat és további olvasnivalót, útravalót is találnak.

Aki személyes beszámolóra is kíváncsi, csatlakozhat hozzánk következő online találkozónkon, amelyen az ENSWAP találkozón szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg az érdeklődőkkel. Elmeséljük, mit hallottunk, milyen érzéseket és kérdéseket keltettek a hallottak, és mindezt hogyan tudjuk továbbvinni közösségeinkbe.

Miközben keressük a fenti kérdésekre a saját, és az általunk követett pedagógiából eredő válaszokat, nem csak a többi európai országban, hanem Magyarországon is fenyeget a digitális eszközök kötelező bevezetése és alkalmazása az oktatásban. Ezért kérjük, aláírásoddal támogasd az Eliant petícióját.

 

TUDÓSÍTÁS AZ EURÓPAI WALDORF SZÜLŐK KONFERENCIÁJÁRÓL

Az ajtók nagyon szépek a bolognai Maria Garagnani Waldorf iskolában. Mintha fába-mintázott angyalszárnyak nyílnának ki előtted. A vendégül látó iskola névadója, Maria Garagnani  Braziliából költözött 17 éves korában Olaszországba, találkozott Rudolf Steinerrel, a Waldorf pedagógia mellett döntött, majd pedig segítette az 1922-ben alapított iskola működését.

Az ajtó bárki előtt nyitva áll, aki részt kíván venni az ENSWaP –  European Network of Steiner Waldorf Parents, vagyis az Európai Steiner Waldorf Szülők Hálózata – konferenciáján, melynek témája: Digitális valóság a Waldorf iskolában.
Tovább a beszámolóhoz…

 

PETÍCIÓ A KÉPERNYŐMENTES OKTATÁSÉRT!

A nemzetközi ELIANT szervezet (antropozófus kezdeményezések európai szövetsége)
a képernyőmentes oktatás lehetőségéért kampányt indított egy petíció formájában.

Ennek a petíciónak az aláírói európaszerte egy emberséges képzésért lépnek fel, ami a testi, lelki és szellemi fejlődés törvényszerűségeihez és lépcsőfokaihoz igazodik. Az aláírók természetesen az iskola egyik jelentős feladatának tekintik az átfogó digitális kompetencia közvetítését. Ez a digitális technológia működésmódjának alapvető megértése mellett a kreatív, felelős és kritikus felhasználást is célul tűzi ki. De mindent a maga idejében!
A követelésünk: a tanároknak, a nevelőknek és a szülőknek szabad döntési joggal kell rendelkezniük arról, milyen életkorig legyenek az oktatási intézmények képernyőmentesek.

A petíció rövid ismertetése magyarul itt olvasható.
Online aláírásra pedig itt van lehetőség.

____________________________________________________________________________________

Aktuálisan várjuk:

  1. Fordító Munkacsoportunkba azok jelentkezését, akik kedvet és tudást éreznek ehhez az értékes munkához.
  2. Honlapunk és a facebook csoportunk karbantartásához aktív közreműködők segítségét.

Jelentkezem

.

Online találkozó:

Ahogyan szó volt róla, a személyes konferenciák közti időszakban online módon, EGY-másfél órás időtartamban találkozunk. Legközelebbi online találkozónk időpontja: május 7. hétfő, 9:30-10.30h, ezen a linken. 
Bővebben a technikai háttérről…