Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

MENTSÜK MEG KISHANTOST!

2013. november 15.

kishantos4

Tisztelt hazai Waldorf közösség, kedves Barátaink!

Nagyon fontos témával kapcsolatban fordulunk hozzátok: bizonyára többen hallottatok már arról, hogy a kishantosi ökológiai gazdaság és tudásközpont működése ellehetetlenült.

Úgy gondoljuk, hogy olyan értékek és egy olyan kezdeményezés került veszélybe, ami mellett ebben a helyzetben minden waldorf-szellemiségű szervezetnek és Waldorf-pedagógiai intézménynek is ki kell állnia.

A Kishantoson több évtizede működő, mára európai hírű ökológiai gazdaság eszmei alapja a Rudolf Steiner nevéhez fűződő biodinamikus (mező)gazdálkodási koncepció.

kishantos3A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás hazai fellegvára. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig művelt területéből.

A biogazdaság megszüntetése ellen civil szervezetek országos tiltakozást kezdeményeztek. A kezdeményezők között hazánk legnagyobb természetvédő szervezetei (Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet stb.) mellett politikai kötődéstől függetlenül kulturális alkotóműhelyek, biotermelők, vállalkozói érdekvédelmi szervezetek is megtalálhatók.

Nagyon fontos, hogy sokan kiálljunk – akár iskolai, akár alapítványi/egyesületi szinten, akár magánszemélyként – az ügy mellett. Ebben kérjük a Ti segítségeteket is a http://magonc.org/kishantos/ címen elérhető nyílt levél aláírásával. A honlapon további információt is találtok a biogazdaságról és az ügy fejleményeiről. Kérjük, segítsetek ismerőseitek körében is terjeszteni felhívásunkat.

Reméljük, hogy együttes erővel sikerül megmenteni ezt a példaértékű és a waldorf-szellemiséggel minden szempontból összecsengő
kezdeményezést!

Üdvözlettel, a Gödöllői Waldorf Iskolából indult Magonc Alapítvány kuratóriumának nevében:

Farkas Boglárka, Kovács Réka és Dobos Balázs

1237198_642758435768510_219188822_o