Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Ismét nagy siker volt
a CSIRIBIRI Nap!

2013. november 15.

IMG_1512

A tavalyi nagy sikerű Mihály-napi Csiribiri Családbarát Nap után nem volt kérdés számunkra, hogy idén újra megpróbáljuk. Sok kihívással küzdöttünk a szervezés során, de nem adtuk fel, és vasárnap este, amikor már az utolsó sátrat is lebontottuk, és minden eszköz az autókban várta, hogy visszakerüljön a helyére, egymásra néztünk és azt mondtuk, hogy érdemes volt.

Már amikor hajnalban együtt a napfelkeltét néztük, azt éreztük, hogy ma rendkívüli napunk lesz, hiszen régen látott gyönyörű természeti jelenségeknek lehettünk tanúi, s ez a közös élmény elegendő erőt adott mindannyiunknak egész napra.

2013_09_29 Csiribiri 024k

Az iskolai Mihály-ünnep még javában zajlott, amikor az Alsóparkban, a Világfánál Gémesi György polgármester Kecskés Judittal és Mincsik Istvánnal megnyitotta rendezvényünket. Beszédében elmondta, hogy csak dicsérni tudja a Waldorf iskola kezdeményezését, miszerint egy családbarát napon ismertetik meg az általuk képviselt értékeket városunk lakóival. Úgy érzi, mintha ez már nem is a második, hanem a negyedik vagy ötödik Csiribiri nap lenne, amelyen a Waldorf közösség kitárulkozik Gödöllőnek, hiszen „e családközpontú pedagógia gödöllői képviselői mindig fontosnak érezték, hogy cselekvő részesei legyenek városunk életének, az egyesület és az iskola kezdeményezései évek óta szervesen kapcsolódnak a város kulturális és szabadidős programjaihoz”.

2013-09-29_IMG_8473k

A nap folyamán végig a Mihály-nap hagyományait, szellemiségét próbáltuk minél sokszínűbben úgy megmutatni, hogy mindenki számára átélhető legyen.

A délelőtti programot iskolánk 5., 6. és 7. osztályosai indították a színpadon Szent Mihály-dalok éneklésével, majd bemutatkoztak a gödöllői Erkel Ferenc és a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola csoportjai is. A solymári Waldorf iskola cirkusz-szakörének bemutatói és Molnár Judit énekes-játékos baba-mama foglalkozása után a már elmaradhatatlan „Sárkányjáték”-kal vonzották a közönséget iskolánk tanárai ismét a színpadhoz, majd Boka Gábor „János vitéze” következett.

2013_09_29 Csiribiri 302Délután a zene és a tánc volt a főszereplő a színpadon: Kolompos koncert, majd iskolánk Gingalló csoportja és néptánc-csoportjai, a Cilibri és a Gödöllei legények a Chopin Zeneiskolából, táncház Jelinek Eszterrel és Makám koncert váltották egymást, nagyobbnál nagyobb sikert aratva.

2013-09-29_IMG_8366kAki mindent ki akart próbálni, sietnie kellett, hogy legyen elég ideje végigjárni és végignézni a programok teljes skáláját: Waldorf bábszínház a gödöllői óvónénikkel, Csodababázó Benedek Krisztivel, civil szervezetek bemutatkozása (Fészek Nagycsaládosok, Szederfa Otthon, Socius, Gödölye, Regina és a GIKSZER program), körhintázás, kovácsolás, íjászkodás mellett sokféle kézműves tevékenység közül is lehetett választani.

Sok gyereket lehetett látni különböző maguk készítette sárkányokkal szaladgálni, vagy éppen sárkánykenyeret majszolni. A „Sárkányjáték” után elindultak a lovagi próbák is, egy – a 7. osztályosaink által épített – kalandos labirintuson át lehetett eljutni a különböző próbákhoz, melyek végén oklevél várta a kis „vitézeket”. És persze az ilyen rendezvényeken elmaradhatatlan kirakodóvásár és büfé sem hiányozhatott…

Közösségünk ismét megmutatta erejét, sokszínűségét, azt a példamutató összefogást, ami gyönyörűvé varázsolta ezt a napot mind a közreműködők, mind pedig a közönség számára.

Reméljük, hogy aki eljött, jól érezte magát és bízunk benne, hogy a Csiribiri pályázati program befejezése után is – mintegy hagyományt teremtve – meg tudjuk valósítani újra ezt a gyönyörű, Mihály-napi városi programot!

 

Csiribiri Csapat

 

Köszönjük a fotókat Skoda Mercinek, Várkonyi Gergelynek és Dallmann Péternek. További fotókért katt ide!