Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Iskolánk a városi ISKOLAKERT STAFÉTÁBAN

1970. január 1.

Iskolánk is bekapcsolódott a városi Iskolakert Stafétába!

Az Iskolakert Staféta olyan tizenegy alkalmas kertészkedési programként indult 2013 tavaszán a REGINA Alapítvány és a SZIE-Környezet és Tájgazdálkodási Intézetének koordinálásával, melynek során a gödöllői iskolák diákjai, köztük a Waldorf Iskola 3. osztálya is, közösen művelték a kertet, nevelték a zöldségeket, ápolták a gyümölcsfa csemetéket hétről hétre átadva egymásnak ásót, kapát, locsoló kannát…

Györgypál Ildikó „gyerekeivel” a gyógynövényekről szóló napba kapcsolódott be április közepén: fűszerspirált építettek és ültettek be Balogh Gabriella ökomama szakavatott segítségével.  Első lépésben a spirál termőfölddel való feltöltését végezték el a gyerekek, nagyon lelkesen ástak, lapátoltak és talicskáztak, komoly barlangot hagyva a földkupacban maguk után.

DSC_0262DSC_0278DSC_0295

Következő lépésben a fűszer- és gyógynövény palánták elültetése következett. A spirálkert tetejére a szárazságtűrőbb, magasabb növésű rozmaring és levendula kerültek, alsóbb szintjeire csombor, kapor, koriander, kakukkfű, míg az árnyékosabb északi oldalra, a leendő madáritató közelébe a menták és a citromfű lettek ültetve.

DSC_0289F_szerspir_l_M_jus_16

A kertészkedést kiegészítette egy szembekötős játék, ahol a körben állónak nemcsak a megfogott gyerek nevét kellett kitalálnia, hanem a kezében lévő gyógynövényt is fel kellett ismernie az illatáról.

DSC_0282DSC_0291

A még ezek után is megmaradt energiát egy kiadós kerti labdázás vezette le a nap végén!

A programsorozat május 23-án zárul egy közös betakarítási ünneppel a Kastélyparkban, ahol minden osztály kap egy elismerő oklevelet a részvételről, lesz stafétafutás, iskolakert rajzolás és egyéb meglepetések. Meghívónkat alább olvashatjátok a részletes programmal!

Örömünkre szolgált, hogy a Waldorf Iskola is hozzátette mosolygó gyerekarcait az Iskolakert Staféta sikeréhez!

Köszönjük!

Mátyás Izolda

További fotókért katt ide!

Iskolakert Staféta záró meghívója