Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Iskolakert Staféta indul tavasszal
a REGINA-Kertben

2013. február 15.

2012 márciusában a SZIE- Környezet és Tájgazdálkodási Intézet
és a REGINA Alapítvány összefogásával elindult a Térségi Iskolakert Program. A program keretében a REGINA Kertben kialakítottunk egy tanulókertet, ahol a tavaszi félévben meghirdetettünk egy kísérleti kertbarát szakkört. A szakkör sikerén fellelkesülve, annak tapasztalataira alapozva, kidolgoztuk az Iskolakert Staféta programot, melyre támogatást nyertünk az MNVH Projektötlet pályázatán.

 

Az Iskolakert Staféta keretében szeretnénk tágabb körben elérhetővé tenni a kerti élményeket a térség iskolás gyerekei számára, egy-egy kerti projektnapra meghívva a Gödöllő városi és környékbeli iskolák osztályait. A kert ökológiai szemléletű művelése során az iskolások tevékenyen bekapcsolódhatnak az általuk kiválasztott napokon éppen aktuális kerti munkákba, hétről-hétre átadva egymásnak a kert gondozásának staféta botját. Az adott kerti pillanatot elhelyezzük a kert egészének éves körforgásában, és az éppen aktuális témáról sok érdekességet tudhatunk meg a napok lebonyolításába bevont szakavatott segítőinktől. A stafétában résztvevő osztályok a tavaszi félév végén egy közös, játékos betakarítási ünnepen és főzőcskézésen vesznek majd részt, ahol felhasználhatják a félév során szerzett kerti tapasztalataikat.A projekt 3 hónapja alatt heti rendszerességgel (11 esemény), csütörtökönként délután 2 órától nyitva lesz a REGINA Kert kapuja, és az alábbi meghirdetett témákba kapcsolódhatnak be az előre bejelentkezett iskolás csoportok:
_

• 2013. március 7. A talaj tulajdonságai, élet a talajban
• 2013. március 14. A komposztálás jelentősége és a komposzt felhasználása
• 2013. március 21. A kert növényei, a veteményes kialakításának szempontjai
• 2013. április 4. Gyümölcsfák meséi − faismeret, teendők a fák körül
• 2013. április 11. Tájfajták és jelentőségük − palántázás elvitelre is
• 2013. április 18. Fűszer és gyógynövény séta − játékos ismerkedéssel
• 2013. április 25. A növények ápolása és szelíd védelme
• 2013. május 2. Segítőtársaink a kertben: hasznos rovarok és egyéb állatok
• 2013. május 9. Gyomismeret, avagy miről árulkodnak a gyomok
• 2013. május 16. Gazdálkodás a kert erőforrásaival − esővíz, napenergia
• 2013. május 23. Közös betakarítási záróünnep játékos kertismereti vetélkedőkkel

 

Az Iskolakert Staféta program célja, hogy tágabb körben is felhívja a figyelmet az iskolakerti élmények szemléletmód formáló jelentőségére, a gyerekek elméleti tudásának kiegészítésében nyújtott segítségére. A REGINA Kertben kialakított ökológiai élő kertrendszer megismerése előkészítő lépése lehet a saját iskolakertek elindításának, amiben szívesen nyújtunk továbbra is segítséget minden hozzánk fordulónak.

Jelentkezni a  http://doodle.com/tw4a5md2bc84247k címen kialakított táblázatban az iskola nevének és a résztvevő osztály évfolyamának feltüntetésével lehet, 2013. február 15-ig.

Várjuk a lelkes résztvevőket az Iskolakert Staféta sikeres és izgalmas megvalósításához!

További információk:
Mátyás Izolda/SZIE-KTI – matyas.izolda@kti.szie.hu,
Milánkovics Kinga/ REGINA Alapítvány – mkinga@godolloregio.hu