Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Iskolai ebéd visszajelzés

Kedves Szülők!

Köszönjük szépen visszajelzéseiteket az étkeztetéssel kapcsolatban. Minden észrevételt elolvasunk, és igyekszünk azokat figyelembe venni. Fontos ez számunkra, hiszen csak így tudunk a helyi elvárásokhoz igazodni. Találkoztunk az iskola vezetésével, tanárokkal, és az álaluk javasolt általános változtatásokat, kéréseket folyamatosan bevezetjük pl. csökkentjük az ételek cukor vagy sótartalmát. A konkrét ötleteket, mint pl. egyes új ételek, az április havi étlapban jelennek majd meg.

Nyitottak vagyunk az új ötletekre, és lehetőségeink és a törvényi előírások mentén finom és egészséges ebédet szeretnénk szállítani a gyerekeknek. Különösen szívügyünk ez az iskola, ennek érdekében jó minőségű alapanyagokból, házias ízekben, odafigyeléssel készített ebédet kapnak a gyerekek.

Próbálunk több gyümölcsöt becsempészni, akár gyümölcsleves-gyümölcs mártás formájában, amit így szívesebben esznek. Ez változatosabbá teszi a levesek választékát is, amit a krémlevesekkel szeretnénk még fokozni. Sajnos az általános tapasztalat, hogy a gyerekek kevésbé szeretik a leveseket, ám ezek elfogadása is fontos lenne. Az iskola vezetésével közösen azt a döntést hoztuk, hogy kb. 2 hetente bevezetünk 1 napot, amikor a leves helyett 100%-os rostos gyümölcslét szállítunk. Úgy látjuk, hogy a zöldség-köretek, és az egyéb kevésbé megszokott köretek, mint a köles, bulgur, kusz-kusz elfogadottak, így azok kínálatát tovább bővítjük majd.

Az április havi étlapban több új ételt is bevezetünk, amelyeket mi előzetesen kipróbáltunk és jónak tartunk, reméljük, hogy elnyerik majd a gyerekek tetszését is.

A teljesség igénye nélkül kérések voltak, amelyeket igyekszünk megfogadni: gyakrabban legyen rántott hús a hagyományos zsemlemorzsás panírban, nem szeretik a savanyított káposztás ételeket (székelykáposzta, töltött káposzta), gombás ételeket, levesekben legyen más leves-betét is a tésztán kívül. Az ételek elkészítésekor egyáltalán nem használunk keményítőt, mint ahogy azt sokan gondoltátok. Ti is bíztassátok a gyerekeket arra, hogy ha csak pl. a főzeléket szereti, de a feltétet nem, vagy fordítva szóljon a tálaláskor, gyakran ilyen apróságon múlik, hogy elégedett-e a gyerek. Ezek mindig külön érkeznek az iskolába, így külön is tálalhatóak.

A vegetáriánus ételsor kialakításánál figyelembe vettük, hogy a gyerekek is szeretnének hasonló ételeteket enni, mint a társaik, így a normál étlapból kiindulva tesszük meg a szükséges változtatásokat.

Az iskolai étkeztetésben nehéz mindenki szája ízét eltalálni, főként úgy, hogy mind különbözőek vagyunk és más étkezési kultúrát alkalmazunk otthon. Emellett szigorú törvényi megkötéseknek kell megfelelnünk a változatosság, tápértékek, hús, hal, zöldség, gyümölcs arány tekintetében is.

A járványhelyzet javulása és a korlátozások feloldása után, előzetesen egyeztetett időpontban bíztatunk Titeket arra, hogy menjetek be és kóstoljátok meg magatok is és személyesen győződjetek meg az étel minőségéről. Szakácsaink háziasan, jó ízűen főznek, mi bízunk ételeik további sikerében.

Mindenkinek jó egészséget kívánunk,

a Familiar Foods Kft. csapata