Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

I. Néptánc Gála

2013. június 16.

Feltöltő, csodálatos műsorban volt részünk Jelinek Eszter néptánctanárunk szervezésében az iskolánkban megrendezett I. Néptáncos Gálán. A gyerekek – a  nagy meleg és az év végi fáradtság ellenére – végtelenül lelkesek és ügyesek voltak. Nagy élmény volt látni a különböző korosztályok életkorának megfelelő bemutatóit, és számukra is inspiráló volt – látva a nagyok előadását – hogy további gyakorlással mivé fejlődhetnek később. A sokszínű, lendületes, jól felépített program remek szórakozást kínált mindnyájunknak, jó ötlet volt, hogy profi táncosok is felléptek a gyerekeket motiválva és láthattuk Eszter nénit is gyönyörű népviseletben táncolni!

2013-06-14_IMG_6581k

Óriási köszönetet szeretnénk mondani Jelinek Eszternek színvonalas, egyedülállóan energikus munkájáért, a sok élményért, amiben néptáncos gyermekeinknek a tanév és az előadás során részük lehetett.

image2013. június 14-én rendeztük a waldorf iskolás táncosok
I. Néptáncos Gáláját

Nyolcadik éve tartok néptáncos foglalkozásokat az iskolában és szerencsére minden évben egyre több gyerek jelentkezik a csoportjaimba. Eddig a bazárok adtak alkalmat a bemutatókra, fellépésekre. Előző évben segítségemre volt Emese húgom, így a tavalyi pünkösdi bazárt már egy háromnegyed órás műsorral színesítettük. Elgondolkodtunk milyen jó lenne egy egész estés, saját műsort elkészíteni. De ebben az évben már a munka és a tanulás elszólította mellőlem Emesét, így újra egyedül fogtam össze lelkes kis táncosaimat. Az ötlet megvalósítását viszont nagyon a fejembe vettem, így májusban kitűztem a gála időpontját és elkezdődött a szervezés. Ruhavarratás, kölcsönkérés, zenekar, plusz órák, plakát, műsortervek, koreográfiák és sok apró-cseprő feladat várt rám.

2013-06-14_IMG_6264kSzerencsére a gyerekek nagyon várták az előadást, meg persze szeretnek táncolni, így partnerek voltak az utolsó két heti dupla, olykor tripla táncórákon. A nehezítő tényezőkre most nem is térek ki (osztálykirándulások, betegség, …), de azokból is kijutott bőven.

Pénteken délután már nagy volt az izgalom. Jöttek sorra a gyerekek, ruhaosztás, beöltözés, teremrendezés, meglepetés készítés, vendégtáncosok és a zenekar fogadása. Minden ami fontos egy ilyen közel 70 fellépő diákot és 8 meghívott vendéget mozgósító rendezvényen. Nekem 5 percem maradt alkalomhoz illően felöltözni, átgondolni a kezdő konferansz szövegemet és egy korty vizet inni.

Mikor kiálltam a közönség elé, az érdeklő tekintetek és a nagy számú közönség láttán, azért kellett vennem még egy nagy levegőt, hogy belekezdjek a beszédembe.

Műsorunkon szerepelt:

2013-06-14_IMG_6272k

Gingalló énekcsoport (5-6.osztályos lányok) – Pünkösdölő

Januárban alakult ez a főleg népi énekeket előadó csoport, akiket Tápai Dórával közösen vezetünk. Ha szeretnél többet megtudni a Gingalló sikereiről, katt a linkekre: ŻywiecII. Nemzetközi Ifjúsági Zenei Fesztivál, fellépés az I. Gödöllői Helyi Élelmiszer Fesztiválon

2013-06-14_IMG_6302k

1. osztály – Játékok és tánc

Februárban kezdtünk el játszadozni és ismerkedni az elsősökkel. A koreográfiájuk is főleg népi játékok és egy kis táncolgatás volt.

2013-06-14_IMG_6347k

2. osztály – Dunántúli ugrós

Nagyon lelkes és szép hangú csapat, egész évben kitartóan dolgoztak. Nekik már komolyabb motívumkincsük van és a zenére is bátran táncolnak.

Dékány-Póder_k

Dékány Kinga és Póder Levente – Somogyi ugrós és friss csárdás

Levente 1 éve a Fóti Néptáncművészeti Szakközépiskolába jár néptánc szakra, Kinga pedig a kistarcsai Pannónia Táncegyüttesben táncol.

2013-06-14_IMG_6392k

4. osztály – Tapsolgató (Moldvai táncok)

Teljes létszámában ez a csoport a második félévre alakult ki. Mivel negyedikben a magyar mondavilággal foglalkoztak, néptáncon is ebben éltünk a legősibb magyar táncban, a moldvai táncokban.

2013-06-14_IMG_6433k 2013-06-14_IMG_6427k

Kovács József – Szatmári botoló

2013-06-14_IMG_6499k

3. osztály – Szatmári lassú és friss csárdás

Ebben a csapatban tudtam igazi páros táncot koreorafálni, mert vannak fiúk a csoportban. A lányok meg szerencsére nagyon szívesen táncoltak velük, így alakult ki ez a lánypárokat viccesen cserélgető kis tánc.

2013-06-14_IMG_6522k  2013-06-14_IMG_6523k

Kovács József és Lóránt Gábor – Kalotaszegi legényes

 

2013-06-14_IMG_6535k 2013-06-14_IMG_6534k 2013-06-14_IMG_6531k

Jelinek Emese és Kovács József – Kalotaszegi lassú csárdás és szapora

Jelinek Emese, Kovács József (Dodi) és Lóránt Gábor is a Fóti Népművészeti Szakiskolában szereztek néptáncos képesítést. Emese és Dodi a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes tagjai évek óta, Dodit pedig ebben az évben felvették az Állami Népi Együttes táncosai közé is, így szeptembertől 3 hónapos turnéra készül Amerikába.

2013-06-14_IMG_6549k

5. osztály – Dél- alföldi oláhos

A legtöbbet dolgoztatott kis csapatom. Nagyon szép hangú, jó mozgású lányok alkotják. Nekik már igazán van érzékük a tánclépések milyenségére, nagyon jó velük dolgozni.

2013-06-14_IMG_6567k

Legények tánccsoport (6. osztályos fiúk) – Somogyi kanásztánc

Ez az egy hónapja alakult kis kamaracsoport öt bátor, ügyes legényt rejt magában, csak remélni tudom, hogy jövőre is dolgozhatom majd velük. A fellépéskor ugyan egy legény fellépő ruha hiányában kimaradt az előadásból, de szeptemberben majd megmutatkozik ő is.

2013-06-14_IMG_6583k

Jelinek Eszter és Kovács József, Jelinek Emese és Lóránt Gábor – Mezőségi lassú és friss csárdás

Örültem, hogy ebben a meglepetés műsorszámban magam is megmutatkozhattam. Mindig hangoztatom milyen fontos, hogy a gyerekek lássanak másokat (nagyobbakat, felnőtteket, ügyesebbeket) néptáncolni és engem, mint tanárukat még nem is láttak színpadon szerepelni. Nagyon jó alkalom volt ez és szerintem nekik is sokat jelentett.

2013-06-14_IMG_6597k

Eszterlánc tánccsoport (4-5.osztályos lányok) – Domaházi karikázó

Ez a 12 fürge lábú leányt mozgósító koreográfia már tavaly elkészült, de nagyon szeretjük, így ez a lett a hab a gálánk tortáján.

2013-06-14_IMG_6315k

Az egész estét betöltő műsoron Bori és bandája húzta a talpalávalót. Teszáry Bori hegedűn húzta a koreográfiák dallamait, édesanyja Léránt Andrea brácsán és édesapja Teszáry Miklós nagybőgőn kísérte.

A másfél órás műsor végét egy közös csoportképpel zártuk, megörökítve mennyi ügyes táncos van a waldorf iskolában! A 7. osztály termében berendezett terülj-terülj asztalka körül pedig lehetett beszélgetni és felemlegetni a műsoron látottakat.

A támogatói jegyekből befolyt összegből – ami 50.130 forint – még a nyáron szoknyák és kötények készülnek. Ebből is látni, hogy egy ilyen programra igény van iskolánkban és remélem jövőre még nagyobb létszámmal készülünk majd rá.

Köszönöm Mindenkinek (gyerekeknek, szüleiknek, családtagjaiknak, a meghívott vendégeknek, a zenekarnak), hogy segítették ennek a gálának a létrejöttét.

Remélem, hogy mindenki, aki eljött a műsorra jól érezte magát és élményekkel gazdagodva tért este haza.

Számomra nagyon jó érzés volt együtt látni táncosaimat és ha visszagondolok a gálára, most is nagy öröm tölt el!

Jelinek Eszter

A cikkben szereplő fotók (meg még néhány azokon kívül is) megtekinthető flickren.