Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Hírek a Pesti Regionális Waldorf Középiskoláról

2013. március 28.

Diákjelentkezések

Húsz nappal ezelőtt nyílt meg a lehetőség a diákok számára, hogy jelentkezhessenek a regionális középiskolába, és már közel 100 diák adta le a online jelentkezését a honlapon. Elkezdődött az adatok feldolgozása, az osztálykísérők megkapják a jelentkezők névsorát, és a héten felveszik a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Sok visszajelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy vannak diákok, családok, akik elnézték a dátumot vagy egy későbbi időpontban szeretnék leadni jelentkezésüket. Igyekszünk minél hamarabb biztosítani számukra is a technikai hátteret a honlapon. Kérjük szíves türelmüket és megértésüket!

 

Nyílt nap diákok számára a Lakkozó utcában

reg_nyilt_napMegközelítőleg 150 diák vett részt a regionális nyílt napon! A korán érkező diákok segítettek az előkészítésben és a takarításban, megterítettek az étkezőben, örömmel fogadták ismerős, esetleg rég nem látott társaikat és kíváncsian figyelték egymást, miközben regisztráltak a különböző műhelymunkákra.

A tanárok bemutatása után pontosan kezdődtek el a műhelymunkák. Három különböző időpontban, egyszerre több helyszín közül is lehetett választani: zenei vagy művészeti foglalkozás, természet-tudományos műhelymunka, dráma, angol, szinkronjáték.

Két csoportban beszélgető órákon is részt vehettek az erre vállalkozók: „Élet és halál” illetve „Értékek” témában gondolkodhattak együtt leendő tanáraikkal a diákok. Ezután közös játék és ének következett. A nagy üvegablakokra felkerültek a csoportmunkában rajzolt közös alkotások. A nap fénypontja a Bencze László vezette Waldorf-kórus fellépése volt, ami osztatlan sikert aratott.

A nap végére előkerült minden otthonról hozott finomság a szépen megterített „svédasztalra”, amiket a diákok osztályfokonként együtt ülve az osztálykísérőikkel együtt fogyasztottak el.

Mindannyian nagyon várjuk a következő találkozót!

A külföldi alapítványok képviselői pénzbeli támogatásukról biztosítottak minket!

Március 19-én, kedden itt járt nálunk Dr. Dirk Randoll és Andreas Rebmann a Software AG alapítványtól, Németországból. A találkozón részt vettek az anyaiskolák fenntartói, a kezdeményező kör tagjai, az új tanári kollégium néhány tanára, illetve egy diák és néhány szülő is megjelent a találkozón.

Több szempontból is fontos volt ez a találkozó. Randoll úr és Rebmann úr nemcsak a Sofware AG alapítványt képviselték, hanem megbízást kaptak másik három alapítványtól is, ahová szintén pályáztunk, hogy látogatásuk során az ő nevükben is járjanak el. Decemberben adtuk be a pályázatot a Software AG Alapítványához az előttünk álló felújítási munkálatok támogatására. Az azóta eltelt néhány hónapban három lépésben vizsgálták meg a támogatás kérdését, és mindhárom esetben pozitív fogadtatást kapott a pályázatunk. Ennek a folyamatnak a következő állomásaként látogatott el hozzánk Randoll úr és Rebmann úr Magyarországra, hogy találkozhassanak az idea hordozóival és megnézzék magát az épületet. A 3 órás találkozó végén megígérték, hogy támogatásra fogják ajánlani az őket megbízó másik két német és egy svájci alapítványnak projektünket.
A találkozó végén kifejezték azt a szándékukat, hogy ők maguk biztosan fognak támogatni minket. Májusban tudnak számot adni arról, hogy pontosan mekkora összeggel.

Ezzel újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk el, anyagi támogatást kapunk a szeptemberben induló regionális középiskolához!

 

 Március 15.  A találkozók napja

munkatalalkozo

Ezen a napon közös munkatalálkozón vett részt a kezdeményező kör és a tanári kollégium a Lakkozó utcai épületben. Az iskola indulását megelőző időszakban a kezdeményező kör szeretné megismertetni a tanárkollégákkal azt a szellemi impulzust, amivel az elmúlt másfél éves munka során foglalkozott. Ezen az első találkozón a szervezeti és jogi struktúra kialakítása volt a téma, majd a tanári munkát meghatározó aktuális kérdések következtek.

A megbeszélés első szünetében együtt járták körbe az épületet, hogy pedagógiai szemmel rátekintsenek az osztálytermekre, a közös helyiségekre. A második szünetben csatlakoztak a délután érkező érdeklődő szülők csoportjához.

A szülők között olyan érdeklődők is voltak, akik messzebbről érkeztek és a zord időjárás ellenére is vállalkoztak erre az útra, de olyan szülők, diákok is érkeztek, akik még nem az idei évben szeretnének csatlakozni a regionális iskolához. Két kisebb csapat a konyha és az étkezési feltételek felmérése miatt látogatott el az iskolába, hogy megvalósulhasson a diákok számára megálmodott nem hagyományosmenza. Sok egyéb kérdés is felmerült, többek között a délutáni foglalkozásokkal, nyelvekkel, kollégiummal kapcsolatban.

 

VÁLTOZÁS!     VÁLTOZÁS!     VÁLTOZÁS!     VÁLTOZÁS!


Waldorf Olimpia Mozgalom

Sok gondolatot és tervet osztottatok meg velünk az elmúlt két hétben a felsős Olimpiával kapcsolatban. Igyekeztünk figyelembe venni a kéréseket, meglátásokat, amik egyaránt érintették az időpontot, az anyagiakat és a programot is. Az alábbiakban olvashatjátok, hogyan módosult az olimpiai program.

Azokat a versenyszámokat tudjuk elindítani, amelyekben egyéni versenyszámban legalább 4 fő nevez, csapatban pedig min. 3 csapat. A csapatok lehetnek iskolák szerint, és nevezhetnek vegyes csapatok is. Kérünk benneteket, vegyétek figyelembe a lenti beosztást, tehát egy ember ne nevezzen pl. fociban és kosárlabdában, mert egyszerre lesznek a meccsek!)

waldorf_olimpia

Atlétika: 100m, 800m síkfutás, 4*100m váltó, távolugrás, gerelyhajítás
Röplabda: férfi, női és mix. (3 fiú-3 lány)
Kézilabda: női és férfi csapat
Kosárlabda: női és férfi
Labdarúgás (kispályás, kinti beton): női és férfi
Tollaslabda: női és férfi
Asztalitenisz: női és férfi, vegyes páros
Sakk: női és férfi

Petanque, frizbi es floorball (nem értékelt, csak a játék öröméért, de előzetes érdeklődést ezekre is jelezni kell!)

 

A nevezési díj egységesen 1000Ft/fő, ami tartalmazza a sportversenyek lebonyolítását, a szállást, és egyszeri meleg étkezést szombat este. (számlát sajnos nem tudunk adni)

Helyszín: Pesti Regionális Waldorf Középiskola, Budapest, IV. ker. Lakkozó u. 1-5.

A rendezvény a május 18-i hétvégén lesz.

Május 17—18—19.

Nevezni lehet május 3-a péntekig a kalozi.attila@gmail.com e-mail címen!

A tervezett program (a programváltoztatás jogát fenntartjuk!!):

Május 17. péntek este (18.00-tól)

A vidéki csapatok érkezése, alvás az iskolában

 

Május 18. szombat

9.00 Megnyitó az iskola udvarán, olimpiai eskü
9.00—12.00 Atlétikai számok az UTE pályán
9.00—12.00 Kézilabda kupa a csarnokban (lehet nevezni női és férfi kategóriában)
13.00—16.00 Foci kupa a kinti pályán röplabda és kosárlabda kupa a csarnokban
(női és férfi kosárlabda és foci, női, férfi és mix röplabda)
17.00—20.00 Tollaslabda a csarnokban, asztalitenisz és sakk az aulában

Május 19. vasárnap

9.00—11.00 Floorball kupa, petanque, ultimate frizbi az udvaron
11.00—12.00 Záróünnepség, eredményhirdetés, hazautazás

 

További információ: Kálózi Attila 06-30-6826498

Csapatban megsokszorozódnak erőink! Legyél Te is a csapat tagja!

www.prwk.hu

https://www.facebook.com/RegionalisWaldorf