Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Gödölye Szociális Szövetkezet
KONYHAAVATÓ! időpontváltozás!

2013-10-24_IMG_8968kA Gödölye Szociális Szövetkezet Nagy Gábor egykori Waldorf iskola-alapító szülőkezdeményezése alapján született. Egyik fő törekvése kezdetektől az volt, hogy az iskolai étkezési rendszert hozzáalakítsa a Waldorf szellemiség igényeihez. 2010-ben a Szövetkezet indult egy TÁMOP-pályázaton, ahol a projekt része volt a „kísérleti menza” létrehozása, amely megalapozza a pénzügyileg önfenntartható konyha kialakítását.

A pályázat elbírálása azonban késett, a menza beharangozása viszont megtörtént, így az egyik gödöllői Waldorfos szülő, Bencze Ágnes kezdeményezésére 2010 őszén létrejött a Mamák Menzája, ahol öt anyuka – minden nap más – főzött a gyerekeknek. E hőskor után 2011-ben végre a megnyert pályázati támogatásból beindult a Waldorf iskola közelében lévő konyha. 2012-ben az új séf és új konyha újabb lehetőségeket hozott a Gödölye számára, és hamarosan 350 adag ételt tudtunk kiszállítani. Ez az adagszám azonban nem volt elég a fenntarthatósághoz, és 2014 év elején úgy tűnt, hogy a Szövetkezet összeomlik az anyagi nehézségek miatt – amikor is sikeresen megnyertük a következő pályázatot.

Bár a szövetkezeti alapító tagok gyermekei már jórészt elballagtak a gödöllői iskolából, a Gödölye célja továbbra is a minőségi étkeztetés biztosítása a Waldorf intézmények számára. Az új tanévet a Göllner Mária Pesti Regionális Waldorf Gimnáziumban kezdjük, 6 személy segíti a séf munkáját. 3 munkatársa gödöllői Waldorf iskola volt diákja.

2013-10-24_IMG_9013kA konyha nem használ adalékanyagokat, szezonális és hagyományosan tárolható zöldségek, gyümölcsök képezik az étrend alapját, a termékeket többnyire piacról szerezzük be. A bio-minőséggel próbálkoztunk 2012 tanév elején, de sajnos az ára miatt nem tudtunk ez ügyben továbblépni. Ahhoz, hogy bio alapanyagokból főzzünk, sokkal szorosabb pénzügyi és szervezeti együttműködésre van szükség a beszállító biogazdákkal is. De ez a cél: minőségi alapanyagok. A Szövetkezet több biodinamikus gazdasággal van kapcsolatban, a csapat mindenre nyitott, a lehetőségeket kihasználjuk. Például együttműködünk egy biokrumplit, -sárgarépát termelő gazdával, akinél „Szedd magad” akció keretén belül lehetőségünk van jó áron beszerezni a konyhába valót, idén már a tárolást is meg tudjuk oldani. A Regionális Gimnázium kertjének egy részét hasznosítjuk, a konyhának külön veteményese lesz.

gödölyeNagy Gábor ügyvezető elnöknek rengeteg ötlete van, hogyan lehet panel, beton között is kertet, ehető zöldeket nevelni. Városi permakultúrás önképzőkört szervezünk. Táplálkozási klubokat szeretnénk indítani (antropozófikus táplálkozástan).

Szeptember 26-án konyha avató ünnepséget rendezünk Újpesten. Szeretettel hívjuk a szülőket, hogy látogassanak el a rendezvényre, és kérdéseikkel forduljanak személyesen Zámbó Gábor (a séf) vagy a Szövetkezet felé! A Regionális Gimnázium diákjai műsorával nyitjuk meg az ünnepséget, majd konyhabejárás lesz. A konyhafőnök és Nagy Gábor tájékoztatnak a tervekről, a lehetőségekről, válaszolnak a kérdésekre. A diákok, szülők és tanárok által kialakított csapatok megfőzik kedvenc ételüket, a konyha is készül egy kis csemegével, s ha minden elkészült, a résztvevők megeszik, amit kifőztek.

Havi menü és további információk:

http://amikonyhank.blogspot.hu
https://www.facebook.com/pages/Gödölye-Szociális-Szövetkezet/186578848126250?ref=ts&fref=ts

A Gödölye munkatársai

MEGHÍVÓ_konyhaavató