Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Gesztelyi-Nagy Henriett • angol nyelvtanár

P1040262

Tizennégy éves korom óta tanulok a diákjaimtól tanítani. Ekkor kértek fel először korrepetálásra, és ekkor kezdtem fokozatosan kibogozni mind az angol nyelvnek, mind magának a nyelvtanulási folyamatnak a működését.

Szinte minden más is érdekelt, mázsaszám faltam a könyveket. Érettségi és egy-két év külföldön élés, tanulás után végül az ELTE angol szakán kötöttem ki: jó ötletnek tűnt, hogy (főleg) angol nyelven tanuljak olyasmiket, amiket szeretek: pszichológiát, irodalmat, kultúrát. Az egyetem után született két kisfiam, és amikor óvodás korba értek, csak olyan helyen tudtam elképzelni őket, ahol majdnem olyan, mint otthon. Így lettek Szadán Waldorf-óvodások. Elkezdtem egy nyelviskolában dolgozni Gödöllőn, ahol az évek során rengeteget tanultam a holisztikus-személyközpontú, célnyelven folyó tanulásról-nyelvelsajátításról.

Folyamatosan tapasztaltam meg a nyelvtanulás pozitív, személyiségfejlesztő hozadékait, közben pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektettem a hatékony, személyre szabott nyelvtanulási technikák megtalálására és átadására, a kölcsönös felelősségvállalás kialakítására, és egyre kíváncsibban kutattam: mitől függ, min múlik, hogy egy nyelvtanuló sikeres lesz-e nyelvi (és egyéb) céljai elérésében? Ezek a kérdések és tapasztalások vezettek el a coachinghoz, ezért 2014 májusában megoldásközpontú coach képesítést szereztem.

Közben az élet fordult: a fiaim észrevétlenül nem csak hogy iskolások, de középtagozatosok lettek Gödöllőn, engem pedig megtalált a felkérés: tanítanék-e angolt az iskolában? Némi bátortalanság után igent mondtam, így 2013 szeptembere óta napi szinten tágítják tovább a gyerekek a komfortzónám határait. Folyamatosan tanulok tőlük türelemről, motivációról, élményszerű tanulásról, magamról… Lankadatlanul hiszek bennük – ebben nagy segítségemre van az antropozófia mélységes emberismerete és a megoldásközpontú coaching erőforrásokon alapuló, előrevivő eszköztára -, és lelkesen igyekszem átadni nekik a nyelvek és az élethosszig tartó tanulás szeretetét.