Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Évet záró Irma koncert

2013. január 8.

Az már jó jel volt, hogy Berci szokásától eltérően, korán elaludt és mint kiderült átaludta az éjszakát, miközben anyukája Irma koncertre készülődött. Ő volt a tánctanár, Jelinek Eszter, aki egy közel húsz perces ír táncházért hagyta otthon háza népét. Egy null az Irma javára.

A nemzetközi színtérről nézve Szabó Réka és Kiss Dodó, ki Londonban, ki Amszterdamban naptárjába nézve, sietve csomagolt, mert december 29-én Irma koncert lesz Szadán, a közösségi házban. Kettő null.

Irma_DSC_2297ak

Irma_DSC_2275k

Pataki Marci egyetemi hallgató, diplomamunkáját félretéve, elkezdte begyűjteni a hangosítás igényes feltételeit biztosító hangberendezéseket, az iskolából, Somogyi Levitől, Tímár Lacitól, Vizy Pétertől. Három null.

Kőhalmi Ákos igényes plakáttal hívta fel a nagyérdemű figyelmét : akkor Szadán…. Négy null.

Laurán Lóca Csaba és Apolka lánya egy italokkal, ennivalókkal roskadozó büfébe fektette szombat esti jókedvét. Ez némi anyagi befektetést jelent. Öt null.

Irma_DSC_2204k

Leti, Szabó Lajos zenekarvezető a műsort szerkesztette, Szalai Imi énekessel memorizáltak, sőt új dalokkal is készülődtek. Leti vállát nem csak a gitárheveder, de az összes szervezési probléma is nyomta. De, hat null.

Az anyagiak megteremtésében (terembérlés, rezsiköltség) segített Kecskés Judit, a kedvezmények intézője, Vizy Miklós a Pan klub részéről és az iskolánk Weöres Sándorról elnevezett egyesülete. Hatvanötezret kellett összemuzsikálni”, meglett. Hét null.

Szabó Illés gitáros még egy nagybőgőt is beüzemelt a gitár és a mandolin mellett. Így már anya /Katrin/ háromszor is fordulhatott autójával, az Irma kedvéért. Őry Péter építészmérnök hallgató, iskolánk ugyancsak egykori diákja, kahonon /Cajón/ játszott. Zágon Marcell, Erdőkertes basszus fenoménja is megérkezett családjával és újra összeállt az Irma. Ír ma, ha valaki nem tudná. Legyen kilenc null.

A méltatás névsorából kihagyhatatlan : Bakk József, futballista társ, aki teherautójával a szállítást biztosította, oda-vissza. Tíz null és még a koncertről egy hangot sem írtam. Szeretném érzékeltetni, hogy egy „laza” szombat esti kikapcsolódást milyen erők mozgatnak. Végre felcsendült a zene. Ilyenkor mindig nagy az izgalom, hogy az üres teremben beállított hangzás, hogyan szólal meg az emberekkel teli teremben. Hála Marcinak, fellélegezhettek az érintettek, jól szólt a zene. Tizenegy null.

Jöttek az ismert Irma slágerek, váltogatták egymást a virtuóz Réka, Dodó szólók. Illés magabiztos akkordjai és az Irma különlegességét adó zenei felfogása, a biztos alapok, Péter, Marcell, mind-mind okot adtak arra, hogy Leti elégedetten mosolyogjon lányaira, fiaira. Tizenkettő null.

Irma_DSC_2266k

Voltak meglepetések is, például a zenekar eljátszotta /nekem/ a régi, majdnem elfeledett, kedvenc dalomat, a „Feri-velt”. Meglepő volt, amikor a színpadon megjelent pár srác, a Waldorfból, Gorácz Józsi, Szalai Marci, Szabó Dénes. Irma néni megifjodott. Jó volt látni a folytonosságot. Józsiról már hallottam, hogy jó zenész, de most láthattam is, hogy ez nem csak beszéd, ott volt a lelke a mandolinban. Dénesnél meg megmozdul a világ, ha megüti Cajónját, Marci meg tangóharmonikázott. Szalai apuka elégedetten szemlélte csemetéit, hiszen Marci itt zenélt, Lóri ott táncolt, Manci meg le nem vette szemét imádott apjáról. Apa-apa dúdolta ő is, autentikus ír kiejtésével. A fiatalok, hát itt vannak a nyomunkban. Tizenhárom null.

Volt itt még büszke szülő, például Szilva, Dodó anyukája. Két évvel ezelőtt itt tartották esküvői báljukat, Irma zenére. Itt volt a házaspár az esemény büszke következményével. Péter Ákos kétévesen ott „csápolt” Dodó előtt, az első sorokban. Tizennégy null. Újabb meglepetés, Miki a férj, beállított egy csirkecombtól roskadozó tállal, aztán még fordult négyet, voltak sütik, húsok, emlék a lagziról, illetve a nagymamától. Tizenöt null.

Az okosan szerkesztett műsort a közönség vastapssal jutalmazta, több mint százan voltunk. Győzött az Irma tizenöt nullra a „világvégés” 2012 felett. Igazi jó buli volt! Legközelebb : valahol…..

Vizy Miklós