Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Esélyegyenlőség hete

 

​Esélyegyenlőségi hét 2018.

Az Életért Alapítvány 2007 óta, minden év májusában megrendezi Esélyegyenlőségi Hét programsorozatát. A program Gödöllő város civil szervezeteinek, egyházi, szociális illetve oktatási intézményeinek összefogásával valósul meg.

Célja a társadalom, ezen belül – kiemelten – a diákok akadálymentes szemléletének elmélyítése, kialakítása, idős és fogyatékos személyek nehézségeivel kapcsolatos figyelemfelkeltés. Pozitív sorstársi példák bemutatása az érintettek felé, valamint a segítő munkában résztvevők szakemberek kiégését megelőző, érzékenyítő programok megrendezése, amelyet ez évben összekapcsolnánk diákok érzelmi intelligenciájának fejlesztésével.

Akadálymentesítsd magad!

2018. május 14. és 18. közötti héten a Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesületének tagjai, kerekesszékkel élő gödöllői civil szereplők, a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona kerekesszékkel élő ellátottjai és az intézmény mentálhigiénés munkatársai végzik informátori munkájukat a város oktatási intézményeiben. A mozgás és látás sérültsérült informátorok a program alkalmával mindennapi életük során megélt helyzeteikről mesélnek, a diákok pedig empátia gyakorlatok keretében kipróbálhatják a fogyatékkal élők mindennapjainak mozzanatait.

Parapódium

A programsorozat nyitó momentuma a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában működő Borostyán Színkör Rideg Sándor: Indul a bakterház című vidám regény színpadi adaptációjának bemutatója, mely nyitott programként valósul meg. Szereplői az intézmény idős és kerekesszékben élő lakói. A darab díszleteit a város középiskoláiban tanuló, közösségi szolgálatot teljesítő diákok készítik. Helyszín: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona. Időpont 2018. május 14. 10 óra

Empátia labor segítő szakemberek számára

Az idei évben Till Attila Tiszta szívvel című filmjét tekintjük meg. Az akció-vígjáték egy
kerekesszékes bandáról szól, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány
kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a
szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és
valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a
kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. A filmre azért esett a választásunk, mert
kilép a megszokott klisékből, olyan szerepben mutatja be a mozgássérült embereket, amely
nem megszokott. A filmvetítést követően lehetőséget kínálunk beszélgetésre.
Helyszíne: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2018. május 15. 14 óra

KÉPzelet

Nyitott nap az ENO-ban. Közös kézműves tevékenységre invitálnak az Értelmi Fogyatékosok Napközi otthonának ellátottjai és munkatársai minden nyitott szívű diákot, felnőttet. A közös munkák az esélyegyenlőségi hét záró programján kiállításra kerülnek.
2100 Gödöllő, Fiumei út 9. szám alatt várják az érdeklődőket 2018.05.16-án 10 és 14 óra között.

Kerekesszékben a kamera mögött

Az elmúlt években olyan személyeket szólaltattunk, meg akik pozitív sorstársi példával jártak elől, fogyatékosságukon túllépve kiemelkedő emberi teljesítményt nyújtottak. Ez évben A tiszta szívvel című film egyik szereplője Fekete Ádám lesz a vendégünk, aki színészként, dramaturgként dolgozik. Fiatalos lendülete végett a diákok számára is könnyebben befogadható információkkal, élményekkel szolgálhat. A beszélgetés moderátora Polyák Szilvia. A közösségi szolgálatot teljesítő diákok ezen a programon is jelen vannak segítőként, közreműködnek a kerekesszékben élők könyvtárba kísérésében.
Helyszín: Városi Könyvtár, időpont: 2018. 05. 16. 14 óra

Mozdulj Másképp!

A Török Ignác Gimnázium és a Gödöllői Montágh Imre Általános Iskola közös részvételével megvalósuló program tovább bővíti az esélyegyenlőségi hét résztvevőinek körét, illetve az érzékenyítés közvetlenebb, diákok számára befogadhatóbb megvalósítását teszi lehetővé.
A Sport naphoz kapcsolódó kerekesszékes karate bemutató valódi kuriózum, amitől feltételezhetően egyetlen diák sem tudja érzelmileg távol tartani magát. A résztvevő intézmények csapatai speciális sportversenyen mérhetik össze tudásukat, sorversenyeken illetve mozgássérült személyek által kedvelt Boccia mérkőzéseken. A program a Török Ignác Gimnáziumban 16 órától a Parafónia Zenekar koncertjével zárul, amely nyitott minden érdeklődő számára.
A program helyszíne: Török Ignác Gimnázium Petőfi Sándor u. 12
Ideje: 2018. 05. 18. 9-17 óra

Hét Záró Kerti Party

A program meghívottjai idősek, fogyatékosok, közép és általános iskolás diákok, szakemberek, ezáltal az integráció valódi megvalósulására nyílik mód. A rendezvény kerti mulatsággal zárul, ezzel is elősegítve a résztvevők kapcsolati hálójának megerősítését, bővítését. Fellépőként az ÉKF zenekart láthatjuk vendégül, amelynek tagjai a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthonának ellátottjai és munkatársai. Domoszlai János látássérült zenész dél-amerikai zenével, az ÉNO ellátottjai rövid produkcióval készülnek melynek címe: Répa mese. Közösségi szolgálatot teljesítő diákok segítőként is kapcsolódnak a rendezvényhez. A program során a KÉPzelet nyitott napon készült alkotások kiállításra kerülnek.
Helyszín: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2018. május 18.14 óra