Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Egyesületi levél 2013. január 31. – Iskolai Hírek

Sziasztok,

új híreink vannak, pontosabban új elképzeléseink. Persze az is hír, hogy új elképzeléseink vannak. Szeretnénk, ha az alábbiakat úgy olvasnátok, hogy ezek az elképzeléseinkről szóló hírek.

Az elképzelések formálódásának gyökere az, hogy gimnázium nélkül könnyebb ugyan a tanítást finanszírozni, de az iskola épületének fenntartását, az egyesület költségeit kevesebb szülőnek kell jövőre vállalni. Alapvetően két út lehetséges: vagy a jelenlegi épület felszabaduló termeit próbáljuk meg gazdaságosan kihasználni vagy kisebb épületet keresünk magunknak.

Azon a ponton már túl vagyunk, hogy megpróbáltuk a jelenlegi bérleti díj csökkentését, tárgyaltunk ez ügyben a helyi vezetőkkel, de nem sikerült. Nincs ez a lehetőség sem végleg kizárva, de ehhez alapvetően változni kell tárgyalási pozíciónknak.

Ha maradunk az épületben, akkor ez azt jelenti, hogy olyan bérlőtársat kell találnunk, akivel együtt az iskola működési rendjét, szellemiségét el tudjuk képzelni és a ráeső bérleti díj részét tudja vállalni. Az is megoldás lehet, hogy mi találunk ki olyan foglalkozásokat, melyek díjából vagy az ezáltal az iskolába járó gyermekek normatívájából és szülői támogatásából elegendő többletbevételt tudunk teremteni. Havi szinten csaknem 1 mFt-ot kellene így kiváltani.

A második út felmérése az, ami ilyen helyzetben szinte kötelező. Nézzük meg, van-e olyan épület, tudunk-e olyan épületben lakni, ahol az épületfenntartás költségei jelentősen csökkenthetők. Nézzük meg azért is, mert abban mindnyájan egyetértünk, hogy havi 3 millió Ft rezsivel együtt a jelenlegi ingatlanárakhoz viszonyítva nem mondható olcsónak.

Végiggondoltuk a tanárokkal együtt, mi az, ami itt tart bennünket ebben az épületben. Természetesen a sok emlék, a sok munka, hisz rengeteg ember rengeteg fáradozásáról tanúskodnak a falak, az ajtók, minden, ahol körbenézünk, de nem tud mégsem a miénk lenni. Mennyi energiát, erőt fordítsunk erre az épületre, melynek bérlési alapadottságait nem tudjuk megváltoztatni? Rezsit nem is tudjuk mennyi lehet, bérleti díjcsökkentésről nem tudunk tárgyalni, mert az állam többszintes intézménystruktúrájában nem találunk felelős, lehetőleg bennünket támogató személyt.

Nos ezért szinte kötelező, hogy lelkiismeretesen végignézzük, hogy hol tudjuk még magunkat Gödöllőn elképzelni, hol lehet egy általános iskolának, jó esetben együtt az óvodával épületet találni, magunknak új iskolát, új életteret elképzelni.

Építkezni nagy vállalkozás lenne, s miután az ingatlanárak alacsony szinten vannak, ilyen helyzetben célszerűbb kész épületben gondolkozni.

Találtunk kapcsolatokat, s Tőlük kaptunk ígéreteket ingatlancímekről, információkról. Egy konkrét épületről sikerült eddig komoly információkat összegyűjtenünk. Mellettünk helyezkedik el, a Tessedik 2-ben, tehát megközelíthetőség szempontjából teljesen jó helyen. Az épület alapállapota jó, fűtés, világítás rendben. Belső falakat kell az iskola kialakításához jórészt elbontani, de új falakat kell máshol felhúzni, nagyobb terek kialakítására van szükség. Az általános iskola elfér benne, de az óvoda sajnos csak komoly kompromisszumok árán tudna ott elindulni. Hosszabb távon azonban – megfelelő források esetén- lehetőség nyílna a fejlesztésre. Ezt alaposan át kell gondolni, megnézni a törvényes előírásoknak való megfelelés minimumait, átmeneteit.

A tulajdonos egy magánvállalat, aki alapvetően gyorsan szeretné eladni az épületet, de nyitottá váltak bérlésről is tárgyalni velünk. Amennyiben lehetséges, természetesen szeretnénk a tulajdonlás lehetőségét is elérni.

Elképzeléseink tehát nyiladoznak, hisz egyik információ szüli a másikat. Egyelőre nem tudunk döntést hozni egyik vagy másik irányról, dolgozunk tovább. Szeretnénk, ha senkinek nem kellene majd egyik döntést sem a feje felett meghozott döntésnek megélnie. Kérünk mindenkit, akinek a fentiekhez véleménye van, melyet szeretne megosztani a többiekkel, még ha helyeslő is, írja meg az egyesulet@waldorfgodollo.hu címre, a kritikai megjegyzéseit még inkább mihamarabb, hogy ne legyen késő. Persze bármilyen formában, bárki vezetőségből várja ezeket a véleményeket. De nem árulunk el titkot, hogy a véleményeken túl nagyon várjuk a segítségeteket, hisz együtt nagyon sokféle kapcsolattal, képességekkel, tudással rendelkezünk. Mint látjátok, elképzeléseink nyiladoznak, de azt is látjuk, benn a folyamatok mélyében, hogy csak egy közös munkában tud teljesen kinyílni. Ez egy frázis is lehetne, de mégis nagyon komolyan így van. S még egy nem-frázis: nemcsak az elképzeléseink tudnak kinyílni, de mi is!

Szép napokat kívánunk Magunknak!

 

Mincsik István s.k.                                                                        Fazekas József Szeverin s.k.
Vezető Tanári Kar nevében                                                            Egyesület vezetősége nevében