Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Egyedi, kézzel festett fonalak

Kedves Szülőtársak!

Az egyik lehetséges jó válasz a minket érő kihívásokra a kreatív alkotó tevékenység. A feszültségek levezetésének a nyugalmunk megőrzésének, ami elengedhetetlen a tisztánlátáshoz egyik lehetséges módja a kötés és a horgolás. A neurológusok egybehangzóan állítják, hogy a kötés az agy jógája. Ann Futterman az Észak-arizónai egyetem klinikai szakpszichológusa tanulmányozta a kötés, horgolás, szövés és foltvarrás hatását a szervezetünkre. Azt tapasztalta a kísérleti alanyai megfigyelése közben, hogy ha valami olyat csinálunk, ami energiát ad, az javítja a hangulatunkat, mert közben elfeledkezünk a számunkra nyomasztó és szorongató gondolatokról. Fiziológiai vizsgálatai pedig bizonyították, hogy a textilterápia közben csökken a stressz szint. Mondjuk ezt eddig is sokan tudtátok.

Az én személyes kedvencem a kötés és horgolás mellett a fonalfestés. 2016 óta festek gyapjú, gyapjú-selyem, alpakka és len fonalat. Festőműhelyemben természetes alapú, vegyszermentes és egészséges alapanyagokat használok. A természetes puha gyapjú és selyem fonal hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A babákat, gyerkőcöket és a felnőtteket is melegen tartja. A gyapjú egyedülálló tulajdonsága, hogy a saját súlya 30%-ának megfelelő mennyiségű nedvességet képes felszívni anélkül, hogy a nedvesség érzetét keltené. A nedvesség a gyapjún keresztül úgy párolog el, hogy a hűvössége a bőrön nem érezhető. A gyapjú hőszigetelő hatását nedvesen is megtartja. A gyapjú és a selyem nem csak azért jó, mert bőrbarát és meleg, de azért is, mert védőburkot képez körénk, ami a gyerekeknek különösen fontos.

Azt, hogy kinek milyen színű fonalat készítek egy sapkához, kendőhöz vagy ékszerhez, elsősorban nem a divat határozza meg, hanem az egyén személyisége és aktuális állapota. Először ugyan az látszik, hogy illik- e a szín a ruhadarabot viselő bőréhez, szeméhez és hajszínéhez, de passzolnia kell – és ez a fontosabb – a lelkéhez is. A színek terápiás hatásáról sokat olvashatunk, de érdemes is megfigyelnünk, hogy hogyan hatnak ránk. A színek terápiás hatásáról sokat olvashatunk, de érdemes ezt is megfigyelnünk, a ránk gyakorolt hatását tekintve.

Ha szeretnél egyedi, kézzel festett fonallal alkotni, akkor nézelődj a https://www.facebook.com/ibbiefonal/ oldalon.

Toldi Beáta

Tel.: +36 20 9495602

Email: toldi.betty@gmail.com