Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

DÉLUTÁNI INGYENES FOGLALKOZÁSOK AZ ISKOLÁNKBAN

2015. október 5.

Ebben a tanévben iskolánk ismét lehetőséget teremt arra, hogy különböző ingyenes délutáni foglalkozásokra járjanak azon diákjaink, akik a délutánt amúgy is az iskolában töltik, vagy akik ehhez kedvet éreznek. A foglalkozások szeptember 14-től indulnak az adott napokon, ismertetőjüket lentebb olvashatjátok. Várhatólag az alábbi lehetőségek közül választhattok:

 • Drámaórák (5-8. oszt.)
 • Sakk szakkör (1-8. oszt.)
 • Monofaktura műhely (1-8. oszt.)
 • Waldorf foci (5-8. oszt.)
 • Zenekuckó (1-5. oszt.)
 • Agyagozás (1-4. oszt.)

Egyéb információk:

 • A foglalkozásokon az első két alkalom még „ismerkedés”, utána azonban a résztvevőktől azt kérjük, hogy a foglalkozásokra rendszeresen járjanak a tanév végéig.
 • A foglalkozások indításához minimum 5 fő szükséges.
 • Jelentkezés módja: a foglalkozások ismertetőjében olvasható.

 

A FOGLALKOZÁSOK ISMERTETŐI:

DRÁMAÓRÁK

Az elmúlt évek hagyományához híven nagy szeretettel várom azokat a játékoskedvű 5-8. osztályos diákokat, akik szívesen kipróbálják magukat különböző szerepekben, szituációkban, helyzetekben, életkori sajátosságaikhoz igazodva. Felszabadult, örömteli játékot kínálok, melynek során kibontakozik és kiteljesedik a gyermeki, ifjúi lélek, közelebb jutva önmagához, társaihoz. Mindeközben célom, hogy a diákok verbális és nonverbális képességeik is fejlődjenek, árnyaltabbak és sokszínűbbek legyenek.

Időpontok: A drámaórák kivételesen OKTÓBER 1-TŐL INDULNAK!

 1. osztály: péntek, 13.05-14.00
 2. osztály: csütörtök, 14.05-15.00
 3. osztály: csütörtök: 15.00-16.00
 4. osztály: péntek: 14.05-15.00

Helyszín: az iskola egyik termében (egyeztetés alatt)

Foglakozást vezeti: Kecskés Judit

Jelentkezés email-ben:  kecskes.jutka@gmail.com, vagy személyesen

Jelentkezési határidő: szeptember 11. (péntek)

Információ: 06 20 339 8594 / Kecskés Judit

 

SAKK SZAKKÖR

Miért jó, ha sakkoznak a gyerekek? Hosszan lehetne sorolni a sakk jótékony hatását, de itt csak két szövegrészt idéznék a tantervből.

„A sakk, az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, iskolás kor elején be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába. A sakkozás, alapvető kognitív lelki folyamatokat és funkciókat működtetve, jótékonyan hat az értelmi képességek, mindenekelőtt a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a sakkozás nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem. „

„Sakkozás közben a gyerekek egy sor már tárolt információt mozgósítanak és kombinálnak össze, miközben idegrendszerükben a sejtek közti kapcsolatok száma sokszorozódik. Ezeket a kapcsolatokat fogják felhasználni mindenfajta tanulása során.”

A sakk egy, a tanuló személyiségét komplexen fejlesztő stratégiai táblajáték. Ajánlom mindenkinek, aki fejleszteni szeretné logikus gondolkodását egy világszerte széles körben művelt játékkal. Jöhetnek kezdők, akik meg szeretnék ismerni ezt a játékot, és olyanok is, akik már tudnak játszani, de csiszolni szeretnék a tudásukat.

Időpont:

Kezdők csütörtökönként 13:15 -14:00;

Haladók csütörtökönként  14:05 – 14:50-ig;

Helyszín: az iskola egyik termében (egyeztetés alatt);

Foglakozást vezeti: Balog Lehel

Jelentkezés email-ben:  balog.lehel@gmail.com

Jelentkezési határidő: szeptember 11. (péntek)

Információ: 06 20 399 8133 / Balog Lehel

 

MONOFAKTÚRA MŰHELY

Önfeledt csevegős, sokszínű kézműveskedés játszóház jelleggel, tehát kis tesó, apa-anya, nagyszülő is szívesen látott vendég. Kiemelt anyagok továbbra is a papír és a textil.

Részvételi díj nincsen, de ajánlott hozzájárulás 5000ft/ félév (ebből biztosítom az alapanyagokat, esetleges kiállítás részvételi díját stb.)

Időpont: péntekenként 14:00-16:00

Helyszín: az iskola egyik termében (egyeztetés alatt)

Foglalkozást vezeti: Monostori Judit

Jelentkezés email-ben: istokcsalad@gmail.com

Jelentkezési határidő: szeptember 11. (péntek)

Információ: 06 20 560 8821 / Monostori Judit

www.nemezoo.hu / Monofaktúra Műhely 

 

WALDORF FOCI

Futballfoglalkozások a tornasátorban csoportbontásban. Az egyik csoportban 5-6-osok a másikban 7-8-os fiúk illetve lányok (!!) vehetnek részt. Másfél éve kezdtük, idén is folytatjuk.

Két területen szeretném, ha fejlődnének a gyerekek:

 1. a labdához érés ügyessége;
 2. a csapatban való gondolkodás képessége.

Nem hajtom a fiúkat, lányokat, nem futtatom, nem csinálok erőnléti gyakorlatokat. Ezek akkor válnak csak fontossá, ha versenysporttá válik a foci. Szinte kizárólag labdás-koordinációs feladatokat végzünk annyi futással, amennyi ezekkel együtt jár – a csapatjáték taktikai alapelemeit (felállás, posztok, posztcserék, előre- és keresztmozgások) focizva tanuljuk.

Az én szemem előtt egy focizni szerető lény áll, aki iskolatársakkal, barátokkal, munkatársakkal szívesen játszik. Élvezi, mert ügyes, mert lát a pályán, mert tud bánni a labdával. Mert a csapatélményt értékeli. Nem szidja sem magát, sem társait, ha valami nem sikerült. Tud és akar küzdeni a győzelemért, de elismeri, ha a másik ügyesebb volt. Nevetve focizik.
Nagyjából erre lehet számítani: az edzések első felében különböző labdás technikai elemeket gyakorlunk fél órában, aztán fél óra foci. Kis pihenő, majd rúgótechnikai gyakorlás (nyesés, csavarás, rúgás telirüszttel, jobb láb, bal láb) negyed órában, majd újra foci.
A gyakorlások a tornasátorban vannak, a foci, ha elegen vagyunk, lehet a szabadban is.
Hajrá waldorf-foci!

Időpontok:

7-8. osztályosok: keddenként 15.00-16.30-ig

5-6. osztályosok: szerdánként 15.00-16.30-ig

Helyszín: az iskola tornasátra, és az iskolaudvar focipályája

Foglalkozást vezeti: Fodor Miklós

Jelentkezés email-ben:  miklos.tulpart@gmail.com

Jelentkezési határidő: szeptember 11. (péntek)

Információ: 06 30 243 8474 / Fodor Miklós

 

ZENEKUCKÓ

A zenekuckós foglalkozások ebben az évben is az iskola hivatalos délutáni óráinak keretein belül folytatódnak.

Az különböző osztályfokokat idén nem vonjuk össze, így egy osztályra 20 perc jut.

Az órákon játékos zenetanulás folyik, meghosszabbításaként az iskolai zeneóráknak, valamint több gyakorlási lehetőség adódik a furulyázásra, hallásfejlesztésre. A tanmenet a Waldorf-iskolák tanterve szerint, a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodik.

Időpontok:

 1. osztály: kedd, 13:15
 2. osztály: kedd, 13:45
 3. osztály: hétfő, 14:05
 4. osztályosoknak a második félévtől lesz zenekuckó, csütörtökön kb. 12:30-tól (az ebédhez igazítva)

Helyszín: az iskola egyik termében (egyeztetés alatt)

Foglalkozást vezeti: Planicska-Altdorfer Eszter

Jelentkezés email-ben: planicska.szti@gmail.com

Jelentkezési határidő: szeptember 11. (péntek)

Információ: 06 20 3227809 / Planicska-Altdorfer Eszter

 

AGYAGOZÁS

A foglalkozás kötetlen agyagozásra, kreatív játszadozásra nyújt lehetőséget 1-2. osztályos és 3-4. osztályos fiúk és lányok részére. Alsó tagozatosok lévén, ebben a korukban még nem tanítva foglalkoztatjuk őket, pl. meghatározott technikákkal vagy adott feladatokkal, hanem ötletek, tanácsok kíséretében általában a gyerekekre bízzuk, mit szeretnének csinálni, ezzel is fejlesztve a kreativitásukat. Olyan maguk választotta témákon, munkákon keresztül (pl. állatfigurák, kis tárgyak, ünnepek témái, …) szerezhetnek játékosan tapasztalatokat a térbeli formázásban, melyek koruknak megfelelően éppen foglalkoztatják őket, melyhez éppen kedvet kapnak, melyek valóban belülről, belőlük fakadnak. Célunk, hogy a foglalkozások bővítsék a gyerekek fantáziáját, fokozzák alkotókedvüket, miközben ügyesednek és jól érzik magukat.

Időpontok:

1. és 2. osztályosoknak csütörtökönként 14:00 – 14:45-ig

3. és 4. osztályosoknak keddenként 15:05 – 15:50-ig

Helyszín: az iskola faragóműhelye

Foglalkozást vezeti: Vizy Péter

jelentkezés email-ben:  vizy.o.peter@gmail.com

jelentkezési határidő: szeptember 11. (péntek)

Megjegyzés: a csoportlétszám 12 fős, így a jelentkezéseket beérkezési sorrendben vesszük fel.

Információ: 06 20 339 8520  / Vizy Péter