Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Cserhát biokert zöldközösség

Tisztelt Gödöllői Közösség!

A Nógrád megyében működő Cserhát Biokert július végétől elindít egy közösség által támogatott kertet (CSA), s a zöldségek heti rendszerességű átadásához a Gödöllői Waldorf Általános Iskola ad majd otthont.

A zöldségközösséghez mostantól lehet csatlakozni!

Részletesen a közösség által támogatott mezőgazdaságról:

A közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amely azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem. A terményeket jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

A “részes rendszer” keretein belül a tagok részesedést vásárolnak a gazdaság terményeiből. Ezt a rendszert úgy tudjuk fenntartani, hogy más csatornán keresztül nem értékesítünk, tehát az összes megtermelt zöldséget a tagok között osztjuk szét. Így tehát a tagok nem a zöldségek árát fizetik meg, hanem a termelés költségeit és a befizetett tagdíjért nem X kg zöldséget kapnak, hanem az összes megtermelt zöldség bizonyos hányadát a közösség tagjainak számától függően.

Ez a rendszer biztonságot ad fogyasztó és termelő számára egyaránt. A fogyasztó biztos forrásból, a lehető legrövidebb úton juthat hozzá minden héten a friss, szezonális biozöldségekhez, mindezt egy fix díjért cserébe, amire nincs hatással a zöldségek aktuális piaci ára – ez egy különösen előnyös felállás figyelembe véve az idei vírushelyzet alatt kialakult káoszt a zöldségellátásban, illetve azok árával kapcsolatban.

Számunkra, azaz a termelők számára pedig kisebb kiszolgáltatottsággal és könnyebb tervezhetőséggel jár az, hogy előre megállapodunk vásárlóinkkal és így energiánk nagyobb részét tudjuk az értékesítés helyett a termelésbe fektetni.

Ahogy az eddigiekből is kiderült, nem való mindenkinek a közösség által támogatott rendszer, így megpróbáltuk összeszedni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a csatlakozás előtt:
– a heti dobozok tartalma mindig adott, de az átadásokon lehetőséget biztosítunk arra, hogy a tagok egymás közt tudjanak cserélni 1-1 elemet a dobozból
– a zöldségek szezonálisak: tavasszal első sorban friss, zöld terményeket kínálunk a dobozokban, amiket követnek a gyökerek és káposztafélék, majd nyáron a nagyobb mennyiségű és színes dobozok, paradicsommal, paprikával, uborkával, télen pedig ismét a hidegtűrő levélzöldségeké, valamint a tárolható terményeké a főszerep
– minden héten van átadás: ha valaki sokat utazik, nyaral, ebben az esetben megoldás lehet, ha egy ismerőssel, baráttal, családtaggal megosztva veszitek át a terményeket

Ezeket figyelembe véve, akiknek ajánljuk a zöldségközösség tagságot:
– olyan embereknek, akiknek kiemelten fontos a fenntartható módon termelt, minősített bio élelem
– olyan embereknek, akik heti többször főznek és változatos módon fel tudják használni a szezonális zöldségeket
– olyan embereknek, akik rugalmasak és nyitottak az újdonságokra
– olyan embereknek, akik kifejezetten sok zöldséget fogyasztanak
– olyan embereknek, akik a teljes szezon folyamán meg tudják oldani a termények átvételét és azok feldolgozását

Az átadásokra minden héten csütörtökön délután kerül sor a Gödöllői Waldorf Általános Iskola ebédlőjében.

A közösség tagjai két láda közül választhatnak:

Feles láda – melyet ajánlunk kisebb családoknak, vagy olyanoknak, akik kevesebbet főznek – 16 000 ft/ hónap
Nagy láda – melyet ajánlunk azoknak a családoknak, ahol több zöldség fogy és rendszeresen főznek – 30 000 ft/ hónap

Az idei szezon július végétől december közepéig, azaz nagyjából 5 hónapig tart.

Ha úgy érzed, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaságot neked találták ki és szeretnél csatlakozni közösségünkhöz, kérlek küldd el jelentkezésed egy rövid bemutatkozással az info@cserhatbiokert.hu címre.
Válasz e-mailben tájékoztatunk a 2020. június közepére tervezett személyes részletes bemutatónkról és bemutatkozásunkról, mely szintén a Gödöllői Waldorf Általános Iskolában kerül megrendezésre.

További információ a rendszerről és a Cserhát Biokertről:
cserhatbiokert.hu/hu/zoldsegkozosseg
www.facebook.com/cserhatbiokert/
info@cserhatbiokert.hu
+3620 337 2866

Üdvözlettel:
Szűcs Anita és Őry Barnabás
A Cserhát Biokert gazdálkodói