Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Az „On_line_kór 2.0” konferencia egy szülő szemével

A szombathelyi Waldorf-iskolában 2016 január végén megrendezésre került egy konferencia az informatikai és médiaeszközök használatáról és azok emberre gyakorolt hatásáról. Mivel egy évvel korábban már volt egy hasonló rendezvény ugyanitt, így az idei az „On_line_kor 2.0” nevet kapta. A kétnapos rendezvényen feleségemmel közösen mi is részt vettünk, mert úgy érezzük, hogy jelen korunk egyik legnagyobb problémáját tárgyalja.

A közös énekléssel és euritmiázással színesített programban négy előadás szerepelt részben hazai (Frisch Mihály, Pintye Mária, Gyuricza László), részben külföldi (Gwendolin Fischer) szakemberektől. Az előadásokat követően lehetőségünk volt kérdéseket feltenni, ill. fórumbeszélgetésen is részt venni.

A sok érdekes és hasznos, időnként megrázó erejű információból a számomra legfontosabbakat, ill. az azokból fakadó kérdéseimet az alábbiakban szeretném az érdeklődőkkel megosztani:

Az ember és a gép összeolvadása a fejlődés szükségszerű velejárója. Ez a folyamat már elkezdődött, és rajtunk múlik, hogy hová fog eljutni. Vagy olyan géplényeket (embergép) fogunk létrehozni, amelyek az emberi szellemet szolgálják, vagy szellem nélküli gépemberekké válunk.

Kérdés: Szerinted a számítógépes játékok virtuális világában órákra elmerülő, gondolkodását, érzéseit és akaratát teljesen a gépnek alávető ember melyik úton halad?

A számítógépes világtól nem lehet elzárkózni, azt meg kell ismernünk és tudatosan kell tudnunk kezelni. Az internetes világban természet alatti, gonosz lények hatása érvényesül, és mágikus erővel keríti hatalmába rendszeres használóit.

Kérdés: Volt már olyan, hogy nagyon nehezen tudtál elszabadulni a billentyűzettől? Megfigyelted már, hogy számítógépezés közben teljesen kihűl a kezed és ingerülten reagálsz a Téged zavarókra?

A változást magunkon kell kezdeni. Elsőként nekünk, szülőknek kell szembenéznünk saját számítógép-, internet-, mobiltelefon- és TV-használati szokásainkkal. Ezt követően tudunk csak gyermekeink felé hitelesen elvárásokat és korlátokat állítani. Meg kell figyelnünk, hogy minket magunkat mennyire ragad magával a virtuális világ. Meg kell győződnünk arról, hogy mi irányítjuk még a gépeket, vagy már ők irányítanak bennünket.

Kérdés: Történt már veled olyan, hogy a mobiltelefonod otthon felejtése miatt a létbizonytalanság érzése kapott el? El tudsz tölteni úgy egy hétvégét, hogy nem kapcsolod be a TV-t és a számító- gépet?

A telefon, a TV ill. a számítógép nem ad igazi érzékszervi érzékelést, hisz egy csomó érzékszervünket (pl. ízlelés, szaglás) nem használjuk. Emiatt ezekkel az eszközökkel egy, a valóságtól eltérő, attól jóval szegényebb világot építünk.

Kérdés: Érzed még a különbséget egy természetfilm megnézése, és egy erdei családi kirándulás között?

Az emberi személyiség kialakulásában elengedhetetlenül szükséges, hogy tisztában legyen a tettei súlyával, azok következményeivel. Viszont a számítógépes ill. internetes játékokban végrehajtott cselekedeteknek valójában nincs olyan következménye, amellyel szembesülni kellene.

Kérdés: Gondolkodtál már azon, hogy mitől van egyre több, ok és magyarázat nélküli, ámokfutásos tömeggyilkosság?

Az elmúlt évtizedekben a világ teljesen megváltozott. Gyakorlatilag már mindig és mindenhol csak gépek és technikai eszközök vesznek körül bennünket. Viszont ezek működéséről és káros hatásairól szinte semmit nem tudunk, és legtöbbünket nem is érdekel. Nem vagyunk tisztában a mágnesesség és az elektromosság életerőket leromboló hatásával és soha nem hallottunk az önzetlen szeretet és a kozmosz éteri erőin alapuló morális technológiáról. Így átalusszuk azt a lehetőséget, hogy felismerjük és kivédjük azokat a folyamatokat, amelyek ellentétesek a világ és az emberiség valódi céljával. Ébresztő, mielőtt késő lesz!

Tari Attila, 5. osztályos szülő

A cikk letölthető pdf formátumban a linkre kattintva: On_line-kor_2_Attila