Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Antropozófus orvoslás az iskolában

Dr_Kiss_Zsuzsa_2Január 12-én, hétfőn ismét rendel iskolánkban Dr. Kiss Zsuzsa antropozófus orvos, bőrgyógyász! Igénybe vehető előzetes bejelentkezéssel a doktornőnél (telefonon: 06 20 917 3706 vagy emailben: zsu.puss@t-online.hu). A tanácsadás az iskolában, az 1. emeleti egyesületi irodában kap helyet (titkárság mellett balra), kezdetét 15 órára tervezzük, de igény szerint már 13 órától lehet időpontot foglalni.

Dr. Kiss Zsuzsa

Dr_Kiss_Zsuzsa_1Bőrgyógyász szakorvos, antropozófus és homeopata orvos vagyok. 1986-ban fejeztem be orvosi tanulmányaimat Budapesten, majd 1991-ben szakvizsgáztam bőrgyógyászatból. Nem elégített ki a nyugati orvoslás gyakorlata, emiatt 2003-ban homeopátiából liszenc vizsgát tettem, majd HKO-t (hagyományos kínai orvoslás) tanultam 3 évig Paul Völgyesinél. 2005-ben levizsgáztam természetgyógyászatból (ETI). 2009-2012 között antropozófus gyógyászati tanulmányokat folytattam (AMA), melyből november 17-én a Pécsett (PTE-ETK) egyetemi záróvizsgát vizsgát tettem.

Vallom, hogy az embert egyrészt a maga teljességében és individualitásában, egyediségében, másrészt a világhoz, környezetéhez való viszonyában is vizsgálni kell, mivel önálló, szabadon gondolkodó, cselekvő lényként nem függetlenítheti magát sem a természeti, sem a társadalmi, szociális környezetétől, amire hat, illetve ami visszahat rá. A harmónia, az egység, az EGÉSZ-ség komplex, dinamikus, egymásra ható, összefüggő folyamatok összessége. Betegség akkor lép fel, ha a komplex folyamatok valamelyike térben és/vagy időben eltolódik. A gyógyítás az egység, a harmonikus működések újraszervezéséből áll, melynek elősegítésére rendszerint nem elegendő egy fajta eszköz igénybevétele. A terápia felállításához komplex, átfogó, integratív, több oldalról is közelítő szemlélet, vizsgálat szükséges.

Antropozófus orvosi tanácsadás során testi-lelki-szellemi szempontból egyaránt megvizsgáljuk, térben és időben mi vezetett az egyensúly, az egészséges állapot elbillenéséhez. Ezután következik annak megbeszélése, milyen individuális kezelésre van szükség a harmónia újrateremtéséhez.

(Ajánlott lehet külső, pl. ritmikus, Hauschka, vagy Pressel masszázs, gyógynövényes borogatás, pakolás, gyógyolajos, kenőcsös bedörzsölés, stb., és/vagy belső, általában gyógynövényekből illetve ásványi anyagokból készült, dinamizált, antropozófiai alapú gyógyszeres kezelés; szükség szerint kiegészítve életmódbeli, életvitellel, táplálkozással, stb. kapcsolatos változtatással, illetve egyéb, pl. művészeti terápiával, mozgásterápiával, stb.)