Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Akadálymentesítsd magad!

2017. május 15.

Akadálymentesítsd magad!

Az Életért Alapítvány 2007 óta, minden év májusában rendezi meg az Esélyegyenlőségi Hét programsorozatát, melyre idén május 15. és 19. között kerül sor az elmúlt évekhez hasonlóan különböző helyszíneken, gazdag választékban.

A program Gödöllő város civil szervezeteinek, egyházi, szociális illetve oktatási intézményeinek összefogásával valósul meg.

Célja a társadalom, ezen belül – kiemelten – a diákok akadálymentes szemléletének elmélyítése, kialakítása, idős és fogyatékos személyek nehézségeivel kapcsolatos figyelemfelkeltés, ezen túl pozitív sorstársi példák bemutatása az érintettek felé, valamint a segítő munkában résztvevők szakemberek kiégését megelőző, érzékenyítő programok megrendezése, amelyet ez évben szeretnénk összekapcsolni a diákok érzelmi intelligenciájának fejlesztésével.

Idei programjaink:

Akadálymentesítsd magad!

2017. május 15. és 19. közötti héten a Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesületének tagjai, a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona kerekesszékkel élő ellátottjai és az intézmény mentálhigiénés munkatársai végzik informátori munkájukat a város oktatási intézményeiben. A mozgás és látás sérült informátorok a program alkalmával mindennapi életük során megélt helyzeteikről mesélnek, a diákok pedig empátia gyakorlatok keretében kipróbálhatják a fogyatékkal élők mindennapjainak mozzanatait.

Parapódium

A programsorozat nyitó momentuma a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában működő Borostyán Színkör Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták című vidám regény színpadi adaptációjának bemutatója, mely nyitott programként valósul meg. Szereplői az intézmény idős és kerekesszékben élő lakói. A darab díszleteit a város középiskoláiban tanuló, közösségi szolgálatot teljesítő diákok készítették.
Helyszín: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona.
Időpont: 2017. május 15., 10:00 óra

KÉPzelet

Nyitott nap a “Nefelejts” Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában. Közös kézműves tevékenységre invitálnak az otthon ellátottjai és munkatársai minden nyitott szívű diákot, felnőttet. A közös munkák az esélyegyenlőségi hét záró programján kiállításra kerülnek.
A Gödöllő, Fiumei út 9. szám alatt várják az érdeklődőket 2017.05.16-án 10.00 és 12.00 óra között.

Munkáltatói workshop – No para, ha para!

A tavalyi évhez hasonlóan munkáltatókat invitálnak a Diverzitás Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvényre. A workshop témája a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása, munkaerő piaci beilleszkedése. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ami a www.godollopaktum.gak.hu weboldalon található a részletes programmal együtt.
Helyszín: Erzsébet Királyné Szálloda, Gödöllő
Időpont:2017. május 16. kedd 8.30 – 12.00

Empátia labor segítő szakemberek számára

Az korábbiakban a demencia (szellemi leépülés) kérdése kevés figyelmet kapott. Ez évben
egy Angliában élő, magyar származású ápolási szakember külföldi tapasztalatait szeretnénk
megosztani az érdeklődőkkel. Olyan speciális demonstrációs programot lesz szerencsénk kipróbálni, amely modellezi azokat a hétköznapi helyzeteket, nehézségeket, amelyet a demens betegek mindennapjaikban megélnek. Juhász Ágnes a “Memóriaőrzők” című írás szerzője, és a demencia területének elkötelezettje. A program önköltséges (4000 Ft/fő), maximális létszáma 20 fő.
Helyszíne: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2017. május 16., 9.00-15.00 óra

Meg vagyok huzatva?!

Az elmúlt években olyan személyeket szólaltattunk, meg akik pozitív sorstársi példát mutatva, fogyatékosságukon túllépve kiemelkedő emberi teljesítményt nyújtottak. Ez évben Szonday Szandra mutatkozik be “Rubato, Lamento” c. verseskötetével ill. a “Meg vagyok huzatva?!” c. kamaszkori írásával. Szandra a Marfan szindróma ellenére fiatalos lendülettel éli életét, rendkívül sokoldalú. Magyar-esztétika szakon végzett, cirkusztörténettel, versírással, képzőművészettel foglalkozik. Életkora és fiatalos lendülete végett a diákok számára is könnyebben befogadható információkkal, élményekkel szolgálhat. A beszélgetés moderátora Six Edit és Polyák Szilvia. A közösségi szolgálatot teljesítő diákok ezen a programon is jelen vannak segítőként, közreműködnek a kerekesszékben élők könyvtárba kísérésében.
Helyszín: Gödöllői Városi Könyvtár
Időpont: 2014. 05.17., 14:00 óra

Para-art Fesztivál

A program meghívottjai idősek, fogyatékosok, közép és általános iskolás diákok, szakemberek, ezáltal az integráció valódi megvalósulására nyílik mód. A rendezvény kerti mulatsággal zárul, ezzel is elősegítve a résztvevők kapcsolati hálójának megerősítését, bővítését. Fellépőként a Szivárvány zenekart láthatjuk vendégül, amelynek tagjai a Tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek otthonának ellátottjai. Domoszlai János látássérült zenész dél-amerikai zenével, a Gödöllői Waldortf iskola illetve a Chopin Zeneiskola növendékei és a Nefelejcs Napköziotthon ellátottjai közös produkcióval készülnek, melynek címe: “A gomba alatt”. Közösségi szolgálatot teljesítő diákok segítőként is kapcsolódnak a rendezvényhez. A program során a KÉPzelet nyitott napon készült alkotások is kiállításra kerülnek.
Helyszín: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2017. május 19.14 óra

Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

A részvételi szándékot kérjük előre jelezni Polyák Szilviának, a 28 410 364/108-as melléken, aki szívesen szolgál bővebb információval a programokról.

A plakát megtekinthető/letölthető a linkre kattintva: Esélyegyenlőség plakát.2017