Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Adventi élet az óvodában

2013. december 24.

2013-12-16_IMG_0205akAdventi éneklés

Az adventi időszakban reggelente nem csak a Gyerekeket, hanem a Szülőket is várjuk a csoportba. Az óvónő már énekel, s az adventi koszorún égnek a gyertyák. Ahogy folyamatosan érkeznek a többiek, körbe üljük az évszakaszalt, s gyönyörű adventi és karácsonyi dalokat éneklünk, néha hangszeres kísérettel. Van, hogy még szinte sötét van, amikor az első gyermek megérkezik. Átéljük, ahogy világosodik, s egyre többen leszünk.

Karácsonyi játék

A Gyerekekkel a karácsonyi történetet játszuk el az Advent időszakban. Nagyon fontos, kiemelkedő ez a számukra, nagyon várják már a „Máriás játékot”, ahogy ők nevezték el. Minden „fontos szereplő” megjelenik ebben a játékban: Mária, József, Gábriel Angyal, Zenélő angyalok, Angyalok, pásztorok, bárányok, kis arany csengettyűvel, ökör, csacsi, s természetesen az épp akkor születő kis Jézus. Karácsonyi dalokat énekelve kapják meg a Gyerekek a szerepekhez tartozó ruhákat. Mindig ugyanabban a sorrendben, az óvónő ugyanúgy adja rájuk a ruhát. Ez biztonságot ad. Vannak nagyon vágyott szerepek. Ez teljesen egyéni, hogy kinek, mi a szíve vágyása. Minden szerep átélését a pedagógusok fontosnak tartják. Azt, hogy ki, mikor kapja meg a vágyott szerepet, egyénileg és kortól függően dönti el az óvónő. Van, amelyik kisgyermeknek nagyon fontos, hogy megtanuljon, tudjon várakozni, ne kapjon meg mindent azonnal. Vannak, akik el sem merik mondani, mire vágynak, ezeknek a gyermekeknek fontos, hogy az óvónő felkínálja a vágyott szerepet, ezzel erősítve önbizalmukat, s mindazt a lelki minőséget, amit ebben a szerepben átélhetnek. A játék tulajdonképpen egy mese, amiben szép mozgások, dalok keltik életre a karácsonyi történetet. Van benne meghitt, csendes rész, s megjelenik a pásztorok vidámsága is. S egyben sokkal több is, mint egy mese. Átéljük, érezzük, s cselekedjük azt a szellemi történést, ami Karácsonykor minden évben megtörténhet velünk. A Gyerekek még benne élnek ebben az állapoban, nekünk felnőtteknek teremtenünk kellene ezt magunkban. Ebben segíthetnek nekünk a Gyerekek.

2013-12-16_IMG_0216akAngyal posta

A Karácsonyi játék végén a „Csillag Angyal”, azaz Gábriel, rámutat az évszakasztal felett, lévő borítékok egyikére. Az óvónő megfordítja – az addig névvel befelé lévő – borítékot, amire arany betűkkel van ráírva egy gyermek neve. Az Angyali üzenet az egész családnak szól. Egy képzőművészeti kép, s egy idézet található benne. A kép a Családé, az idézet a felnőtteké. Nagy várakozás, áhitat kíséri mindezt. Hogy is készülnek ezek az üzenetek? Az óvónők kiválasztják a festményeket, az idézetek, ezeket véletlenszerűen társítják, majd megírják a borítékokat, s szintén a véletlen, – vagy az Angyali közbenjárás?! – dönti el, hogy melyik család, mely idézetet és képet kapja. Mindezt az óvónők nagy szeretettel és gondossággal készítik el.

 

2013-12-16_IMG_0210akKarácsonyi évszakasztal

Az évszakasztal Adventkor megváltozik. A kék szín dominál. Az asztal felett hatalmas, kék csillagokkal borított „Égbolt”, középen egy Angyal. Ahogy közeledik a Karácsony, az Angyal úgy ereszkedik az Égből a Földre, minden nap egy kicsit lejjebb, közelebb a földi világhoz. Az első adventi héten Mária jelenik meg egyedül, s az ásványi világ, gyönyörű kristályok képében. Miért Mária egyedül? Több magyarázat is van. Számunkra a legfontosabb, hogy az igaz(i), nagy döntéseinkben magányosak vagyunk, a nagy tetteinket egyedül tesszük meg. Természetesen szükségesek és fontosak a társak, mint ahogy Máriához is hamarosan csatlakozik József. A második adventi héten a növényvilág is helyet kap az évszakasztalon, s Mária, József minden nap egy kicsivel közelebb kerül Betlehemhez. A harmadik héten az állatok, bárányok, csigák is megjelennek, végül az ember, a pásztorok képviseletében.