Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

A Magyar Waldorf Szövetség Hírlevele 2015/2

2015. december 6.

Játssz, alkoss, hangolódj
Adventi bazárok a Waldorf-iskolákban országszerte

Advent idején, november vége felé és december elején minden család már a karácsonyra készül. A kisebb gyermekek várják a szentestén meglepetést és álombeteljesítést hozókat, a nagyobbak pedig örülnek, hogy minden nappal közelebb kerülnek Jézus születésének napjához és a család minden tagja együtt ünnepelhet. A Waldorf-iskolák minden évben különleges figyelmet szentelnek ennek az ünnepkörnek is és hagyományosan ekkor rendezik meg Adventi bazárjaikat, ahol a szebbnél-szebb, gyerekek és felnőttek által készített kézműves portékák mellett finomságok, színes szórakoztató programok, kézműves foglalkozások és meglepetések várják a bazárra kilátogatókat. A magyarországi Waldorf-iskolák programjaiból szemezgettünk.

Traumapedagógiai előadás és műhelymunka beszámoló

Traumapedagógiai előadás és műhelymunka címmel tartotta közös két napos eseményét a Magyar Waldorf Szövetéség és a Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners november első hétvégéjén a MOM Kulturális Központban, valamint a Kőleveles Vendéglő rendezvénytermében. Az előadásokat Bernd Ruf tartotta, a műhelymunkákat pedig a szlovéniai menekülttáborból egyenesen Magyarországra érkező segítő munkatársai koordinálták.

Részletek: itt

Traumapedagógiai tájékoztató füzet- letölthető
 Waldorf Tanárok Világtalálkozója – Dornach  

A Goetheanum Pedagógiai Szekciójának szervezésében 2016. március 28. és április 2. között rendezik meg Dornachban a Waldorf-tanárok és nevelők 10. Világtalálkozóját.
„Az ellenállás legyőzése – bátorság a szabad szellemi élethez” A Waldorf-iskolában az első iskolai naptól kezdve jelen van az az Idea, hogy az iskola alapítását nem csupán egy pedagógiai, hanem egy társadalmi feladat megoldása hívta életre.
„A Waldorf-iskola egy igazi „kulturális tett” jelenkori szellemi életünk megújítására. Mindenben változásokra kell számítanunk; a teljes társadalmi mozgalom végső soron a szellemiekre vezethető vissza, és az oktatás kérdése egyike korunk sürgető szellemi kérdéseinek.”(GA 293, 20.8.1919) A Waldorf-tanárok és nevelők 10. Világtalálkozója fókuszában az áll, hogy bátorítsa az iskolákat, álljanak ki a szabad szellemi élet eszméje mellett.

Jelentkezési határidő: 2015. november 30.

Részletek itt.
Nemzetközi Nyári Akadémia meghívó 

A cseh Óvónők szervezésében 2016. július 9 és 17-e között rendezik meg a Nemzetközi Nyári Akadémiát a csehországi Semilyben. Az egy hetes rendezvényre nem csupán óvónőket, szülőket is várnak a szervezők, akik Kelet-európai országból érkező vendégek számára kedvezményes részvételi lehetőséget biztosítanak.
érdeklődni: jiroutovahelena@seznam.cz

Meghívó

Online Kór konferencia  
A Szombathelyi Waldorf Iskola szeretettel várja az érdeklődőket 2016. január 29-31. között a II. ONLINE KÓR konferenciára.
Meghívott előadók: Gwendolyn Fischer, Pintye Mária, Frisch Mihály, Gyuricza László.Részletek

Képes album a bazárokra     

Lehetőséget biztosítunk az intézmények részére, hogy az adventi bazárokra / egyéb nagy rendezvényekre bizományba vigyetek el a Waldorf Művészeti Albumból.

A könyvek a Szövetség irodájában (1075 Budapest, Asbóth u. 17.) vehetők át a rendezvényt megelőzően. Kérlek, hogy mielőtt jöttök értük, egyeztessetek az időpontról Kótai Zitával (email:kotai.zita@waldorf.hu, tel: +36 20 5234573).

A megmaradt könyveket (ha marad) a bazárt/rendezvényt követő héten legyetek szívesek majd visszahozni. Az elfogyott könyvekről 3.400 Ft/db áron fogunk számlát kiállítani, melyet majd átutalással kérünk kiegyenlíteni.

Miért érdemes a könyvet a bazárokon/rendezvényeken árusítani?

  • mert bevételt jelenthet az intézménynek (a könyvek ajánlott eladási ára 3.900 Ft/db, így könyvenként 500 Ft-ot kereshettek)
  • mert áttekintő képet ad és így a szülők, illetve a leendő szülők betekintést kaphatnak az iskolában zajló művészetoktatásba
  • mert a benne található képek bizonyítékul szolgálnak, hogy milyen magas színvonalra jutnak el a diákok a művészetek terén
  • mert kitűnő karácsonyi ajándék lehet
  • és nem utolsósorban azért, mert a könyvek megvásárlásával a Magyar Waldorf Szövetség munkáját támogatjátok (a lobbitevékenységre elkülönített könyvek előállítását az eladott példányokból finanszírozzuk)

 

Naptárak  

Csillagberek Waldorf Óvoda idén harmadik alkalommal jelentkezik családi naptárával.
Idén visszatértünk eredeti témánkhoz és az óvoda évszakasztalának képeivel töltöttük meg családi naptárunkat. Mellékeltük a naptárban található képeket, amit a naptár utolsó oldala tartalmaz is, valamint a november hónapot, hogy lássátok, valójában hogyan fest a naptárunk.

Amennyiben érdekel Benneteket, jelezzétek ezt a rendeles@csillagberek.hu címen.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Gödöllői Waldorf Iskola fenntartója idén is megjelenteti Családi naptárát, amit már sokan ismertek és szerettek.
A naptárért egyesületünk 1300 Ft-ot szeretne kapni, magasabb áron is terjeszthetitek (megajánlott ár: 1500 Ft), a különbözet pedig Benneteket ill. intézményiteket illeti.
Reméljük, mindamellett, hogy a naptár terjesztésével támogatjátok a gödöllői waldorf közösséget, örömötöket is lelitek majd benne!

Köszönettel:
Kecskés Judit