Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

A „Freunde der Erziehungskunst” iskolánkban

1970. január 1.

A „Freunde der Erziehungskunst” vezetőjének és munkatársainak látogatása iskolánkban

Donation-button-De-FreundeNagy örömünkre és meglepetésünkre iskolánkba látogattak 2013. május 23-án az egyik legjelentősebb Waldorf intézményeket támogató szervezet, a „Freunde der Erziehungskunst” munkatársai. Ez a szervezet közel negyven éves fennállása óta eddig világszerte több mint 600 waldorf-pedagógiai intézményt támogatott, köztük iskolánkat is kb. 10 évvel ezelőtt közel 10 millió Ft értékben, amelyből akkoriban fel tudtuk állítani a tornasátrunkat. Pár évvel később pedig ők vállaltak értünk garanciát egy nagy összegű hitel felvételekor a német GLS Banknál.

Valamennyi beérkező adományt 100 %-ban továbbítanak, az ő felelősségük és döntésük, hogy a benyújtott kérelmek közül ki részesül támogatásban.

Az iroda munkatársai elhatározták, hogy közös kirándulást tesznek. Keresték az uticélt, és végül azt határozták, hogy ellátogatnak abba az országba a közelben:-), amelyet a legnagyobb mértékben támogattak. Így Magyarországra esett a választásuk, ahol több intézmény közül, mint pl. a pilisszentlászlói, váci és a solymári iskola, a PRWK, a  Tanárképzés és a Waldorf Ház mellett iskolánkba is ellátogattak.

Wow-Day_2013-Anzeige_Druck_56x54_mmA vendégeket a Tanári Konferencia részéről Mincsik István és Kecskés Judit, az Egyesület vezetőségéből pedig Fazekas József Szeverin és Balajti Ilona fogadták, valamint Fehér Botond, Egyesületünk egykori vezetőségi tagja, aki a közelmúltig a Magyar Waldorf Szövetség elnöke is volt. Nana Göbel, a szervezet ügyvezető igazgatója, jó kedvvel, mint régi jó barát érkezett, hiszen már nem először járt iskolánkban. Az érdeklődő kedves csapatot nagy örömükre jó erős kávéval, bodzaszörppel és finom harapnivalókkal vártuk. A találkozó során bemutatkoztak az iroda tagjai, bemutatták izgalmasabbnál izgalmasabb munkaterületeiket, amelyekhez nekünk is érdemes lenne a jövőben csatlakoznunk (mint pl. a „WOW-day” és a „Keresztszülői hálózat”).

Természetesen mi is bemutatkoztunk, aminek során egyre inkább kibontakozott a jelenlegi magyarországi társadalmi és gazdasági helyzet, az iskolánkat érintő kérdések. Ezt végtelen frappánsan és precízen Botond foglalta végül össze és egészítette ki egy áttekinthető képpé. A beszélgetés során látszott, hogy Nana Göbel hihetetlenül átlátja a magyar Waldorf iskolák helyzetét, a mi épület-problémánkat, látszott, hogy nagyon jól informált. Végezetül egyre oldottabb hangulatban végigvezettük kedves vendégeinket iskolánkban, az iskolakertben, és megmutattuk – kívánságukra! – a Tessedik 2. alatti épületet.

Számunkra nagyon inspiráló volt ez a látogatás, mert olyan közvetlen módon tudtunk beszélni hétköznapjainkról, hogy rögtön kiderült kinek, milyen értékek fontosak, s hogy ezek nagyjából ugyanazok. Lenyűgözve álltak a kertünkben, a táblarajzaink előtt, s közben elejtettek olyan megjegyzéseket, melyekből világossá vált, hogy a mi problémáinkkal ők is küzdenek, küzdöttek, de beszéltek olyan dolgokról is, amiről nem tudhatták, hogy ez nekünk most válasz mai nyitott kérdéseinkre.

Szívből reméljük, hogy ez a találkozás tovább erősíti együttműködésünket.

Kecskés Judit