Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

Beszámoló a 8.-os Éves munkákról

2013. június 16.

A Waldorf iskolákban a diákok 8. és 12. osztályban Éves munkát készítenek. A gimnáziumban ez képezi a Waldorf érettségi egyik részét. Nyolcadik osztályban is egy időszak lezárása ez a munka. A diákoknak rendelkezniük kell olyan képességekkel, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy választott témát közel egy tanéven át vizsgáljanak, ebben önálló kutatást végezzenek.

Szakaszokra bontva ezt az időszakot bemutatják a részeredményeket, végül egy 15 oldalas írásos dolgozatot készítenek. Adott időpontban önálló előadásban ismeretetik társaiknak, tanáraiknak a választott témát. Szükséges még egy úgynevezett művészi munkát is elkészíteni, amit nevezhetnénk önálló munkának is.
Mi öt napon át reggel 8-tól 13-14 óráig néztük, hallgattuk egymást. Szülők, testvérek, nagyszülők és a 7. osztályosok voltak vendégeink.

Eves_munka_eloadas_utemezes_2013_majus

Az előadásokat a fenti táblázat ismerteti. Komoly és érdekes témákat választottak gyerekeink. Némelyiknél aggódtam, hogyan tud majd egy 14 éves fiatal megbírkózni vállalt feladatával. Az előadások és az írásos munkák meggyőztek, nem léptek túl egy felnőtteskedő világba. Maradtak tizenévesek, így pl. a vietnámi háború a Hair című filmnél kötött ki „peace and love” hangulatban, Zsóka Andreasnál. Vagy Steve Jobs elkezdett hasonlítani az előadójára, Nagy Gergőre, kiemelve a nagy vállalkozó ifjúkorát.

A fegyverek Dobó Márton kezében reális eszközökké váltak. A világutazók elvittek kedvenc országukba, Fehér Timi a mongolokról mesélt, Tímár Eszter Japánba kalauzolt, Gődény Márta Norvégiába vitt egy Fram nevű legendás kutatóhajón. Berényi Noémi a Titanic katasztrófáját ismertette velünk, Póth Bende visszavezetett az időben, őseink hadviselését tanulmányozta, Kalydy Panka, Kiss Hanga, Martin Bence és Varró Luca az állatok világát mutatta meg. Máhr Péter „szétszedte” versenykerékpárját, Zsóka Lajos egy film kapcsán elhozta a Vörös báró repülőgépét. Somorjai Réka a mítoszok és legendák világát tárta elénk, Zöld Edit ruhákat varrt, Gődény Csilla izgalmas előadásban ismertette a design világát (már tudom, milyen házat szeretnék). Soós Orsi hallaskárosodottakról szóló munkájában megjelent a jelbeszéd, az euritmia, a tánc; Vicsotka Niki érintésterápiáját nem „kóstolhattuk”, de illatozott a maga keverte masszázsolaj. Megízlelhettük Lőrincz Lilla mézeit. Harangi Kata volt kalauzunk a gödöllői Királyi Kastélyban, s az igazi, tervezett idegenvezetés csak adminisztrációs okokból nem valósulhatott meg. A táncos Villám Regi természetesen táncolt, s a rockzenész Ádám Bálint természetesen minden zenei stílusát lejátszotta gitárján.

Több előadónál, mondhatom, inkább illene rá az életmunka, mint az éves munka. Hiszen évek hosszú fáradozásai is megjelentek, mint éves munkák. A kézzel írt füzeteket minden előadás végén a művészi munkákkal kiállítottuk az aulában, lehetett nézegetni, olvasgatni.

Élvezetes, kiváló munka után vagyunk.

Vízy Miklós