Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.

Rudolf Steiner

A Gödöllői Waldorf Iskola szerepe
a Zöld OT sikerében

2013. március 27.

Iskolánk adott szállást és néhány különleges programot az idén 23. alkalommal megrendezett Zöld Országos Találkozó résztvevőinek, és iskolánk nagyon fiatal, még tanuló volt diákjai oroszlánrészt vállaltak a szervezésben. Az idei Zöld OT különlegessége, hogy közel 500 fő vett részt a programokon, ami a korábbi évekhez képest hatalmas növekedést jelent, a szervezők örömmel regisztrálták, hogy az érdeklődés fokozódott. A programokat 2013. március 22-24 között elsősorban a gödöllői a Királyi Kastély Lovardájában és a Művészetek Házában tartották, de voltak külső programok is. Dr. Gémesi György polgármester nagy megtiszteltetésként tekintett arra, hogy ő nyithatta meg a rendezvényt, amit másodszor tartottak Gödöllőn.

zold_ot_kastely2

Az iskolánkhoz kötődő szervezők főként a TermikTábor szervezésről is híres Magonc Alapítvány köréből kerültek ki, további szervezők voltak még a Greenpeace Magyarország és a GATE Zöld Klub. Külön említést érdemel két szervező: a három éve a Gödöllői Waldorf Iskolában érettségizett, óvodás kora óta “waldorf-pedagógián” nevelkedett Dobos Balázst, valamint a másodéves egyetemista Kovács Rékát. Meg szeretnénk még említeni Molnár Ábelt, aki szintén aktív környezeti szakember, bár még szakirányban egyetemen tanul, de már elismert természetfotós. Ő már a GATE Zöld Klub keretében vett részt volt osztálytársaival a programokon. Dicséret illeti még az a közel 20 középiskolás Waldorf iskolához kötődő önkéntest is, akik a résztvevők nagy-nagy megelégedettségére segítették a programok menetét és az érdeklődők tájékoztatását, orientálását és kényelmét.

zold_ot_kastely

“Az egyik – március 22-i, pénteki – előprogram az OT résztvevők egyik szállásaként is szolgáló Gödöllői Waldorf Iskola megismerésére adott lehetőséget.” – mondta Farkas Boglárka, a Magonc Alapítvány kuratóriumi tagja, a Zöld OT sajtófelelőse, szintén iskolánk volt diákja. “A program során bemutattuk az alternatív pedagógiai mozgalmak hazai helyzetét, ismertettük a Waldorf-pedagógia jellemzőit, illetve a környezeti nevelés lehetőségeit és módszereit az iskolában. Több, mint negyven résztvevő vett részt a “Fenntarthatóság és környezetvédelem a Waldorf –iskolában” című szekcióban, amit a Gödöllői Waldorf Iskola képviselői tartottak. Mincsik István, mint az iskola kertművelés tanára bemutatta a résztvevőknek az iskola tankertjét, Vizy Miklós, nyolcadikos osztálytanító, az iskola gondnoka pedig az épületben vezette körbe az érdeklődőket, majd Mincsik Istvánnal közösen beszélgetést, előadást tartottak a szekció-tagokkal. Beszéltek a gyerekek kertművelés-tantárgyáról, annak jelentőségéről, a környezetvédelem, az egészséges életmód és a fenntartható fejlődés szempontjából is. Mayer Márton, a Magonc Alapítvány és a Termik Tábor szervezőjeként, az iskola volt diákjaként beszélt a környezeti nevelésről szóló nomád táborról, a Termik Táborról (http://waldorf-godollo.hu/vi-termik-tabor-2013-julius-8-17-zemplen-hegyseg/), amit az iskola diákjai tinédzserként kezdtek szervezni 6 évvel ezelőtt, és mára közel száz fős, évente az ország minden pontjáról érdeklődőket vonzó aktív programmá vált, az azóta már egyetemista fiatalok szervezésében. A tagok érdekesnek és igényesnek ítélték az iskola esztétikai megjelenését, ami a pedagógusok, szülők és a gyerekek összefogásának eredménye, és különleges értéknek ítélték a környezeti nevelésben elért eredményeket.” – számolt be Farkas Boglárka.

komposzt

A Zöld OT keretein belül rendezték meg a Zöld Ifjúsági Találkozót is, szintén a Gödöllői Waldorf Iskolában. Ez a program a Zöld Diák Önkormányzatok képviselőivel zajlott. Főleg Budapestről érkeztek résztvevők, de Szegedről és a gödöllői Líceumból is többen, összesen közel harmincan vettek részt az eseményen. Ők is megismerkedtek az iskolával, részletesebben a Madárbarát Mintakerttel – tájékoztatott dr. Dobos Péter a Magonc Alapítványtól, az iskola szülői körének tagja, aki önkéntes környezeti nevelőként és szülőként hatalmas erőfeszítéseket tett a jelenlegi sikerekért, és akinek munkásságának köszönhető a kerti tó és a Madárbarát Mintakert. Ez utóbbit az iskola diákjaiból alakult Greenpici-szakkörösök munkáját vezetve, a gyerekekkel közösen hozták létre, és rendszeresen szerepelnek sikeresen a Madarak és Fák Napja Országos Tanulmányi Versenyen is.

ágyások

A látogatók a március végéhez képest zord időjárás ellenére megtekinthették a kolostorkertek mintájára sugárirányú ágyásokból álló, esztétikailag is igényes kialakítású gyógynövény- és fűszerkertet, a szőlő- és rózsalugast, a veteményest és a komposztálót. Bejárták a még “alvó” krumpli-, paradicsom- és paprikaültetvények helyét, és megismerkedtek a iskolában 5-9. osztályig folyó kertművelés tantárgy részleteivel (http://waldorf-godollo.hu/kertmuveles/). Megnézték a kis tavat, amit szintén az iskolában, szülői szervezésben korábban működött környezeti nevelésről is szóló “Greenpici”- szakkörösök készítettek, látták a “leskunyhónak” is használható földbe süllyesztett kunyhót és a madárvédelmi berendezéseket. Mindez különleges és egyedi a waldorf iskolák körében, de a gödöllői iskolák között és országos viszonylatban is kiemelkedő.

waldorfzoldot

Előadást tartott egykori szülőtársünk, iskolánk jellegzetes “alakjaként” ismert Nagy Gábor is, aki a közösségi élelmiszer-kereskedelem és közétkeztetés, helyi gazdálkodás témájában tartott előadást és vezetett szekciót (Szatyor-mozgalom).

Gratulálunk nekik, és örömmel láttuk az OT sikerét, a sok érdeklődőt, az elégedettséget, amit a szervezéssel kapcsolatban jeleztek. A zöld mozgalom problémáiról, a társadalmi, környezetvédelmi kérdésekről szóló vélemények sarkosak és határozottak voltak, ezek a Zöld OT honlapján, a Népszabadság online-on valamint a greenfo.hu oldalain olvashatók.

Farkas Boglárka és Fülöp Hajnalka
fotók: Domaniczky Tivadar