Bemutatkozik a Gödölye Szociális Szövetkezet

A Gödölye Szociális Szövetkezet Nagy Gábor, egykori Waldorf iskola-alapító szülő kezdeményezése alapján született. Egyik fő törekvése kezdetektől az volt, hogy az iskolai étkezési rendszert hozzáalakítsa a Waldorf szellemiség igényeihez. 2010-ben a Szövetkezet indult egy TÁMOP-pályázaton, ahol a projekt része volt a „kísérleti menza” létrehozása, amely megalapozza a pénzügyileg önfenntartó konyha kialakítását.

A pályázat elbírálása azonban késett, a menza beharangozása viszont megtörtént, így az egyik gödöllői Waldorfos szülő, Bencze Ágnes kezdeményezésére 2010 őszén létrejött a Mamák Menzája, ahol öt anyuka – minden nap más – főzött a gyerekeknek. E hőskor után 2011-ben végre a megnyert pályázati támogatásból beindult a Waldorf iskola közelében lévő konyha. 2012-ben az új séf és új konyha újabb lehetőségeket hozott a Gödölye számára, és hamarosan 350 adag ételt tudtunk kiszállítani. Ez az adagszám azonban nem volt elég a fenntarthatósághoz, és 2014 év elején úgy tűnt, hogy a Szövetkezet összeomlik az anyagi nehézségek miatt – amikor is sikeresen megnyertük a következő pályázatot.

Bár a szövetkezeti alapító tagok gyermekei már jórészt elballagtak a gödöllői iskolából, a Gödölye célja továbbra is a tisztességes étkeztetés biztosítása a Waldorf intézmények számára. 2014-ben a konyha a Göllner Mária Pesti Regionális Waldorf Gimnáziumba költözött és a gödöllői iskola mellet öt másik iskolát is kiszolgál.

A konyha nem használ adalékanyagokat, szezonális és hagyományosan tárolható zöldségek, gyümölcsök képezik az étrend alapját, a termékeket többnyire piacról szerezzük be.

Ahhoz, hogy Waldorf iskolai közétkeztetésben a gyerekek ízlésvilága, a szülők elvárásai, a pénzügyi fenntarthatóság, a hatósági előírások, a szociális méltányosság, a környezeti tudatosság szempontjait fontossági sorrendbe rendezzük, összeegyeztessük, és a napi étkeztetési gyakorlatba átültessük létrehoztuk a Táplálkozásművészeti Műhelyt. A Műhely egy olyan fórum, ahol ezek a szempontok hangot kaphatnak, és tudatosulhatnak azért, hogy ennek a feladatnak minél jobban megfeleljünk. Az idén előadássorozatot indítottunk el a táplálkozásról.

“2016 januártól teljesen a húsostól különálló vega menüt készítünk, amelyet külön konyhában, külön szakács főz meg. Más lesz a vega leves is, mint a húsos, úgy próbáljuk összeállítani, hogy ne csak húsmentes, vagy húst helyettesítő menüt adjunk, hanem összeillő párosításban komplett menüt. Törekszünk arra, hogy az egyik összeállításban (januárban általában a vegában) mindig szerepeljen tejmentes, akár cukormentes, vagy esetleg borsómentes menü is. Külön nem szeretnénk főzni a menteseknek, de remélhetőleg mindig meg fogják találni, ami megfelel nekik.

Ez a családok részéről sokkal tudatosabb, átgondoltabb választást jelentene havonta, mert előfordulhat, hogy a húsos menüben éppen nem lesz hús és az jobban tetszene a gyermeknek, mint a vega és fordított esetben a húsevő is választhatja a neki jobban tetsző vega menüt.”

A Gödölye Szociális Szövetkezet honlapja

A Gödölye Szociális Szövetkezet facebook oldala

							
							
Ebédbefizetés / VÁLTOZÁS 2016 JANUÁRTÓL!

A DIGITMENZA online felületén történő ebédrendelés nem váltotta be a hozzá fűződő reményeinket, így ez januártól MEGSZŰNIK!

A továbbiakban visszatérünk a hagyományos papír alapon leadott rendeléshez, egyszerűsítve a dolgot azzal, hogy az ebédigényt elég lesz félévente egyszer leadni. Ez a tanév során a gyermekek 95 %-ánál úgysem változik, ezért a havi megrendelések leadásának az ő esetükben nincs jelentősége, így erről elég lesz egyszer, augusztusban a beiratkozásnál, ill. most januárban nyilatkozni. Ehhez kérjük a csatolt ,,Évi ebédrendelő” nyomtatványt ezen a héten legkésőbb szerdáig, január 6-ig Mincsik Krisztinának eljuttatni.

Annak, aki továbbra is havonta szeretne – például a menü alapján – ebédet rendelni, a jövőben ugyanúgy lehetősége lesz ezt megtenni, ehhez csupán a ,,Havi ebédrendelő” lap időben –  az új hónap megkezdése előtt, legkésőbb az adott hónap elsejéig! –  való leadása szükséges!

Az ebédbefizetések módja és határideje nem változik, az aktuális hónapot előre – minden hónap 6-áig – kérjük az iskola étkezés alszámlájára (11784009-20210847) átutalni, illetve pénztári napokon itt az irodában rendezni.

A hiányzások lemondása szintén változatlanul Haffner Adreánál a 06/30-248-7364 számon SMS-ben lehetséges. A hiányzások jóváírása a tanév utolsó hónapjában realizálható, illetve év közben személyesen egyeztethető!

A nyomtatványok átvehetők a gazdasági irodában, valamint a későbbiekben letölthetők majd a honlapról (most pedig megtalálhatóak a mellékletben) és akár aláírva beszkennelve e-mailben is visszaküldhetők a mincsik.krisztina@gmail.com email címre!

Mincsik Krisztina